aktuelno
  MIOMIR M. MUGOŠA ZA PINK M: OHRABRUJE SMANJENJE PORESKOG DUGA (VIDEO+FOTO)
  Ekonomija

  MIOMIR M. MUGOŠA ZA PINK M: OHRABRUJE SMANJENJE PORESKOG DUGA (VIDEO+FOTO)

  • icon
  • icon

  Poreska uprava je spremna da se suoči sa sivom ekonomijom, kazao je u razgovoru za “Kapital” direktor te institucije Miomir M. Mugoša. On je poručio i da je poreski dug iz godine u godinu sve manji a zadovoljni su i naplatom prihoda kroz reprogram duga.

  • icon
  • icon Fos
  • icon
  • icon

  Procenat sive ekonomije u Crnoj Gori je između 25 i 30 odsto. To je, kaže direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na nivou zemalja regiona. Kako bi smanjili taj procent Poreska uprava odavno je krenula sa uvođenjem poreske discipline. Za pet mjeseci ove god naplatili su 35 miliona više od plana koji je u odnosu na prošlu godinu veći za 50 miliona eura.

  Očekivanja su vrlo visoka. Očekujemo da naplata prihoda bude veća nego prošle godine. To će biti i posljedica povećanog broja turista, ali to će biti i posljedica povećanja stepena poreske discipline, kazao je direktor Poreske uprave, Miomir M. Mugoša,.

  Mugoša napominje i da je poreski dug u Crnoj Gori značajno smanjen. On je na kraju 2015. godine iznosio 570 miliona eura. U 2016. je smanjen za 20 miliona, a prošle godine za 120 miliona, pa on danas iznosi 444 miliona eura. Tom smanjenju doprinio je i reprogram duga koji je Poreska uprava potpisala sa više od 6.000 poreskih obveznika.

  Imamo pozitivne efekte. Prijavljeno je 160 miliona poreskog duga, već je naplaćeno 35 miliona, a mjesečna dinamika iznosi oko dva miliona eura, a u naredne četiri godine očekujemo da naplatimo još nekih 70 miliona poreskog duga - rekao je Miomir M. Mugoša.
  Novac

  Autor: PinkM

  Ima i onih, kaže Mugoša što ne poštuju plaćanje duga u ratama. Zato su sa njih više od 700 raskinuli ugovor, pa će krenuti u prinudnu naplatu, a jedna od mjera biće i uvođenje stečaja. Upravo ta mjera u posljednje dvije godine dala je rezultat.

  Moram da kažem da smo tokom prethodne dvije godine kroz stečajni postupak naplatili gotovo osam miliona eura poreskog duga. Što znači da je ta mjera potpuno efikasna. Nažalost, imamo i poreskih obveznika koji nemaju imovine pa će taj naš pokušaj da naplatimo poreski dug ostati bezuspješan.

  Značajan je iznos nenaplativog poreskog duga. Međutim, problem je, kaže Mugoša, što se kod pojedinih preduzeća taj dug i povećava.