aktuelno
  FRANOVIĆ ZA PINK M: LUKA BAR POSLUJE U PLUSU (FOTO)
  Ekonomija

  FRANOVIĆ ZA PINK M: LUKA BAR POSLUJE U PLUSU (FOTO)

  • icon
  • icon

  Luka Bar nema problema sa finansijama, kazao je u razgovoru za “Kapital” izvršni direktor kompanije Zarija Franović. On je najavio da će uskoro početi da se žito iz Vojvodine izvoziti na treća tržišta preko Luke Bar. Najavljuje izgradnju dva nova terminala ali i obezbijedjivanje većeg skladišnog prostora.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Luka Bar će drugi kvartal ove godine završiti u plusu, kaže u razgovoru za “Kapital” izvršni direktor Zarija Franović.

  Luka Bar nema problema sa likvidnošću, stepen naplate je čak i do 80 odsto. U preplati smo sa porezima i doprinosima i veoma smo finansijski stabilni i nalazimo se na bijeloj listi poreskih obveznika tako da nemamo problema sa finansijama - kazao je on.
  p

  Autor: Printscreen

  Od početka godine zabilježen je pad pretovara u Luci Bar. Razlog je manji pretovar rasutog tereta, prvenstveno boksita i kamena što je posljedica nedobijanja koncesija.

  p

  Autor: Printscreen

  Iako su mnogi očekivali da će upravo zbog toga Luka Bar biti u debelom minusu, to preduzeće je prvi kvartal završilo sa minusom od 78.000 eura.

  Iz prostog razloga što smo potpuno promijenili strukturu prihoda. Povećali smo prihode kada su u pitanju zakupi, to je na godišnjem nivou preko 351.000 što je vrlo značajno. I onošto je značajno da napomenem jeste promjena strukture pretovara roba. Dobili smo novu robu to je petrol koks. Krajem jula mi ćemo pretovar tih roba imati 130.000 tona više - istakao je Franović.
  p

  Autor: Printscreen

  Ono što je novina jeste da će se uskoro žito iz Vojvodine izvoziti na treća tržišta preko Luke Bar. Za taj posao u Luci su spremni, a prvi kontejneri trebalo bi da krenu za nešto više od mjesec dana.

  Uspjeli smo da se dogovorimo za tu cijenu pretovara tako da će od ove godine ići od 30 do 60.000 tona pretovar žitarica preko Luke Bar, a samim tim će se i povećati pretovar preko Luke Bar - kazao je naš sagovornik.

  Franović podsjeća i da je Luka Bar prošle godine imala 45 odsto veći pretovar u odnosu na 2016-tu. Kaže da i do njegovog dolaska na mjesto prvog čovjeka Luke kapaciteti te kompanije nijesu bili dovoljno iskorišćeni. Zato za narednu godinu obećava više.

  Iskorišćenost kapaciteta u narednoj godini biće između 80 i 85 odsto što znači da možemo da idemo na pretovar 2,2 miliona tona - istakao je.
  p

  Autor: Printscreen

  Franović najavljuje i nove investicije u Luci. U narednom periodu biće izgradnja još dva terminala, a jedan od prioritreta je i izgradnja skladišnog prostora sa kojim trenutno kubure. Podjelom Luke Bar na kontejnerski terminal i Port of Adria, preduzeće kojim upravlja Franović, naslijedilo je najmanje skladišnog prostora, nepuno 20.000 kvadtrata.