aktuelno
  OD DANAS na tržištu zabranjene sijalice od 100 vati i veće
  Ekonomija

  OD DANAS na tržištu zabranjene sijalice od 100 vati i veće

  • icon
  • icon

  Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće od danas nije dozvoljeno, s obzirom na to da počinje primjena Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon
  Pravilnikom se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma  - precizirali su ranije u Ministarstvu.

  Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama.

  To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od 1. jula, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019. godine, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019. godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji - objasnili su u Ministarstvu.

  Pomenuti Pravilnik jedan je od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi ovaj proces od 2012. godine.