aktuelno
  UZ PODRŠKU IRF-a DOBRI UGOSTITELJI (FOTO+VIDEO)
  Ekonomija

  UZ PODRŠKU IRF-a DOBRI UGOSTITELJI (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Da sjever Crne Gore ima potencijala za turizam pokazuje primjer porodice Pejović iz Mojkovca koja je prošle godine na dijelu magistralnog puta prema Pljevljima otvorila hotel.

  • icon
  • icon Autor: Printscreen
  • icon
  • icon

   

  Otvoren je 13. avgusta hotel u Mojkovcu koji je kategorisan sa četiri zvjezdice. Moj otac se odavno bavi privatnim biznisom već 20 godina ali ovo je neka nova djelatnost u koju smo ušli zajedno, a gdje mu ja pružam svaku moguću podršku. Projekat je bio finansijski veoma zahtjevan, pogotovo što se realizuje na sjeveru u Mojkovcu gdje imamo ograničena finansijska sredstva zbog malog tržišta i sezione koja kratko traje. Uzimajući sve to u obzir odlučili smo se za saradnju sa IRF-om. Prvenstveno smo se odlučili na saradnju sa njima zbog najpovoljnije kamatne stope koja je po prirodi stvari niska. S obzirom da se posao realizuje na sjeveru mi smo imali još nižu kamatnu stopu za pola odsto koji IRF odobrava svim projektima koji se realizuju na sjeveru - kazao je Pejović.
  P

  Autor: Printscreen

  Za realizaciju tog projekta bilo je potrebno mnogo novca. Dio su obezbijefili iz sopstvenih sredstava, a preostali dio kroz dvije kreditne linije IRF-a.

  Prvi kreditni aranžman je bio usmjeren na izgradnju samog objekta i odredjenog broja smještajnih jedinica. Tada smo uvidjeli da nam je to nedovoljan broj pa smo u daljoj saradnji sa IRF-om u drugom kreditnom aranžmanu odobreno još sredstava kako bi završili kompletan objekat i imali veći broj smještajnih jedinica. Sada raspolažemo sa nekih 15 smještajnih jedinica gdje možemo smjestiti preko 35 ljudi. Grejs period je bio godinu dana, a kamatna stopa 3,5 odsto - kazao je on.
  P

  Autor: Printscreen

  Procedura jeste zahtjevna ali je ona neophodna čega smo i mi svjesni kako bi se sredtva odobrila za prave projekte, ali je dobro da prije nego krenete u realizaciju projekta da se upoznate sa tom procedurom kako bi se taj tajming ispoštovao kako ne bi zakasnili jer u turizmu ako zakasnite tri-četiri mjeseca sezona je već prošla i vi ste u problemu - istakao je Pejović.
  P

  Autor: Printscreen

  Planiraju Pejovići i širenje biznisa. Iako svjesni da se turizmom na sjeveru teško baviti ne odustaju od te grane.

  Imamo neke ideje koje ćemo realizovati nadamo se tokom sljedeće godine ili dvije. Imamo ideju da ukoliko budemo imali razumijevanja od kreditora gradimo etno selo koje bi imalo za cilj da kulturu cijele Crne Gore predstavi stranim turistima koji prolaze ovim dijelom Crne Gore - kazao je on.
  P

  Autor: Printscreen