aktuelno
  SVJETSKA BANKA pozajmljuje Crnoj Gori šest miliona eura
  Ekonomija

  SVJETSKA BANKA pozajmljuje Crnoj Gori šest miliona eura

  • icon
  • icon

  Ugovorom o zajmu za drugi projekat energetske efikasnosti (MEEP2) u iznosu od šest miliona eura, koji je danas potpisan između Crne Gore i Svjetske banke (SB), poboljšaće se uslovi boravka u 18 zdravstvenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Ugovor su potpisali ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru Emanuel Salinas.

  Sredstva će se iskoristiti za primjenu mjera energetske efikasnosti i poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštili su iz Ministarstva.

  Radunović je rekao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između SB i Crne Gore na polju unaprijeđenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama.

  On je saopštio da aranžman podrazumijeva povoljne uslove kreditiranja.

  Rok dospijeća zajma je 15 godina, a grejs period pet godina.

  Kamatna stopa na zajam jednaka je šestomjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85 odsto. Otplata zajma obavljala bi se polugodišnje u skladu sa definisanim planom otplate”, objasnio je Radunović.

  Salinas je rekao da se procjenjuje da će koristi od projekta imati 220 hiljada potencijalnih pacijenata i dvije hiljade članova osoblja.

  svjetska banka

  Autor: Beta/AP

  Završetak projekta je predviđen do kraja 2023.

  Iz Ministarstva su podsjetili da su finansijska sredstva za implementaciju MEEP 1 bila obezbijeđena kreditom koji je Vlada uzela od Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura, čijom realizacijom je adaptirano 25 javnih objekata - 16 zdravstvenih i devet obrazovnih objekata.

  Iz SB su kazali da je prvi projekat za energetsku efikasnost u Crnoj Gori pomogao je da se pokrene tržište energetske efikasnosti države, razviju lokalni kapaciteti.

  Projekat je demonstrirao korisnost i izvodljivost investicija u energetsku efikasnost u javnim zgradama.

  Do danas su u okviru projekta MEEP podržane investicije u 45 zgrada, što pokriva oko 111 hiljada kvadratnih metara prostora u javnim zgradama.

  Preostaje, međutim, preko milion kvadratnih metara u javnim zgradama, za što se precjenjuje da bi zahtijevalo dodatnih 110 miliona EUR za investicije u energetsku efikasnost“, rekli su iz SB.

  Portfelj SB u Crnoj Gori sada uključuje pet operacija, sa ukupnom vrijednošću od 154 miliona dolara.

  Oblasti podrške uključuju energetsku efikasnost, obrazovanje, poljoprivredu, životnu sredinu i poresku administraciju.