aktuelno
  IRF i EIB potpisali novi kreditni aranžman od 150 miliona eura
  Ekonomija

  IRF i EIB potpisali novi kreditni aranžman od 150 miliona eura

  • icon
  • icon

  Evropska investiciona banka odobrila je Investiciono razvojnom fondu novih 150 miliona eura čija će sredstva biti realizovana kroz dvije tranše – prva tranša u iznosu od 100 mililiona, a druga u iznosu od 50 miliona eura, saopšteno je iz IRF-a.

  • icon
  • icon irf
  • icon
  • icon

  Kako navode u saopštenju u okviru samita zemalja Zapadnog Balkana, danas su predsjednik IRF-a Zoran Vukčević i Generalni direktor EIB-a Luka Lazaroli, potpisali prvu tranšu kredita u iznosu od 100 milona za podršku i podsticaj razvoja sektora MSP-a u Crnoj Gori i za otvaranje novih radnih mjesta.Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.Vukčević, je izjavio da ovaj kreditni aranžman predstavlja posebnu važnost za razvoj MSP-a, ali i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

  To je četvrti ugovor između IRF-a i EIB-a. I u narednom periodu, IRF će uspješno sarađivati sa EIB-om i želim da izrazim veliku zahvalnost EIB-u za podršku koja u kontinuitetu traje još od 2012. godine”, rekao je Vukčević.

  Generalni direktor EIB-a je naglasio da su MSP važni pokretači ekonomskog rasta i inovacija na zapadnom Balkanu i da je upravo malim preduzećima potrebna veća podrška za dugoročno finansiranje, gdje su prepreke često povezane sa visokim zahtjevima kolaterala.

  Takođe postoji potreba za boljim opcijama finansiranja za mikropreduzeća i start-up preduzeća i EIB upravo obezbjeđuje finansiranje malih i srednjih preduzeća putem zajmova, garancija, privatnog kapitala i drugih finansijskih instrumenata”, rekao je Lazaroli.

  Iz IRF-a poručuju da je potpisivanje ugovora između ove dvije institucije još jedna je potvrda strateškog partnerstva koje EIB ima sa IRF-om.

  A realizacijom ovog ugovora EIB je obezbijedio dodatne stimulanse za otvaranje novih radnih mjesta koja su namijenjena mladima u vidu smanjenja kamatne stope u iznosu od 0,2 odsto”, dodaju u saopštenju.