aktuelno
  DALIĆ: IGRAČI SU POKAZALI KARAKTER
  Fudbal

  DALIĆ: IGRAČI SU POKAZALI KARAKTER

  • icon
  • icon

  Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske, očekivano je bio ushićen poslije istorijskog plasmana u finale Svjetskog prvenstva.

  • icon
  • icon TANJUG/AP
  • icon
  • icon

  Dalić je odmah poslije velike pobjede nad Engleskom u polufinalu Svjetskog prvenstva otkrio glavnu razliku u hrvatskom i srpskom pristupu Mundijalu.

  Igrači su pokazali karakter. Kada smo krenuli sa pripremama prije mesec i po dana, na tome sam insistirao. Rekao sam da ne mogu da ih učim da igraju fudbal, oni su u tome fantastični, trebalo je da dobiju - samopouzdanje. Možda je to u početku kod njih bilo dočekano s malo skepse, a sada su u glavi jači nego ja. Ovo prvenstvo dobiće karakter. Naša je ekipa je tri puta bila u ponoru i dizala se. Mi smo takav narod, ponosni i karakterni. Iza nas su tri produžetka, ali mogli smo to riješiti i prije njih. Zato ćemo biti spremni za Francusku. Neko je rekao negdje da smo radili pripremu samo za grupnu fazu, a to je malo čudno. Jer... mi smo radili pripreme za finale i do njega smo došli - poručio je Dalić.

  Čuvena rečenica starca Tadeja "Kakve su ti misli - takav ti je život", pokazala se ko zna koji put kao tačna. Jer, neko je na Mundijal došao "da vidi može li da prođe prvu fazu". A neko je došao da igra finale. I, igraće ga.

  Ali, nije sve u selektorskom stavu. Ima, naravno, nečeg i u ponašanju samih igrača. Hrvatima je Hrvatska bitna. Hrvatskim fudbalerima - takođe. Umjesto da odigraju tri meča po 90 minuta (270) u nokaut fazi, do finala su oni morali da "odigraju četiri" (tri utakmice po 90 minuta + tri puta po pola sata produžetaka, za ukupno 360 minuta nastupa). I, kada su svi mislili "nemaju oni više snage, sad će Englezi to da iskoriste", kada su jedva stajali na nogama (Dalićeve riječi: "Vrsaljko je u polufinalu igrao takoreći s pola noge"), selektor ih je pred prvi produžetak na meču sa Engleskom posmatrao, gledajući ko stvarno ne može više da stoji. Tražio je ko je stvarno gotov, pa da iskoristi tri preostale izmjene. A onda je shvatio da ništa nije gotovo. Jer je njegova ekipa postala baš ono što joj je govorio da može da postane.

  Gledam igrače, gledaju oni mene. Niko neće da izađe iz igre! Niko ne traži zamjenu. Nevjerovatno! Fascinirali su me igrači, nisam znao što da radim! (smijeh). Kada sam došao ovdje, prvog dana sam ja gurao igrače, ali sada oni guraju mene. Došli smo do finala, napravili senzaciju - priča prezadovoljan Dalić.