aktuelno
  UBISTVO LAŠMANOVE:Stanoviću prijeti kazna zatvora od 40 godina? (FOTO)
  Hronika

  UBISTVO LAŠMANOVE:Stanoviću prijeti kazna zatvora od 40 godina? (FOTO)

  • icon
  • icon

  Nakon što je, kako policija sumnja, izvršio zločin iz strasti i na brutalan način ubio svoju bivšu djevojku Ukrajinku Anastasiju Lašmanovu, 11. maja u kotorskom naselju Dobrota, osumnjičeni Arsenije Stanović uhapšen je 17. juna u ranim jutarnjim satima u Tirani. Potom je saslušan u Višem državnom tužilaštvu kod tužioca Željka Tomkovića, koji mu je oderdio zadržavanje 72 časa. Zatim mu je istražni sudija podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović oderdio pritvor do 30 dana. Portal standard podsjeća da je krivičnim zakonikom Crne Gore za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od 40 godina.

  • icon
  • icon Autor: Dnevne novine
  • icon
  • icon

  Crnogorski kriminolog profesor Velimir Rakočević, kazao je za Standard da imajući u vidu do sad ono što je poznato javnosti, Stanoviću je stavljeno na teret teško ubistvo na svirep način iz pobuda za koje je zakonom propisana kazna zatvora od 40 godina.

  lašmanova istraga

  Autor: FB

  lašmanova istraga

  Autor: Standard

  Krivičnim zakonom za to djelo predviđena je kazna zatvora od 40 godina kao zamjena za ili smrtnu kaznu, što nema kod nas, ili doživotni zatvor. Da je on mlađe punoljetno lice ne bi mu se mogla izreći ova kazna, ali pošto ima 21 godinu zakonski je moguće da mu sud, nakon sudskog postupka, izrekne kaznu od 40 godina zakona”, pojasnio je Rakočević.
  krivični ubistvo

  Autor: Prt ScR

  Dodao je da je Stanoviću otežavajuća okolnost to što je bježao.

  Kada je Arsenije uhapšen, sa njim u vozilu je bio i njgeov otac Zoran Stanović, koji je ranije tvrdio policiji da ne zna gdje mu je sin. Arsenije se juče pred tužiocem branio ćutanjem.

  stanović

  Autor: FB

  Arsenije Stanović je, kako se sumnja, bio u emotivnoj vezi sa tragično ubijenom Ukrajinkom. Na Facebook profilu Lašmanove objavljeno je mnoštvo slika na kojima su ona i Arsenije zajedno zagrljeni i nasmijani. Slike su objavljivane unazad tri godine.

  lašmanova istraga

  Autor: FB

  lašmanova istraga

  Autor: FB

  Na osnovu njih jasno se vidi da su bili u emotivnoj vezi. Njegov facebook profil bio je zatvorenog tipa, što znači da slike nije bilo moguće vidjeti osim profilne, a nedavno je uklonjen sa društvene mreže.

  Saslušavan i smijenjen otac Aresenija Stanovića

  Advokat Zoran Piperović kazao je 23. maja da ga je Arsenijev otac, Zora Stanović, angažovao, te da se mladić još nije predao. Dodao je da porodica sa prijateljima traga za Arsenijem i da otac ne zna gdje se nalazi njegov sin. Policija je 15. maja pretresla porodičnu kuću Stanovića u zetskom naselju Bijelo Polje i imovinu na primorju.

  Tada je u CB Podgorica izjavu dao i njegov otac. Uprava policije je 15. maja smijenila šefa ispostave granične policije Aerodroma Tivat Zorana Stanovića. Nezvanično, navodno je za takvu odluku bio razlog to što se njegov sin potražuje zbog saslušanja u svojstvu građana radi ubistva Lašmanove. Međutim, 17. juna Arsenije je uhapšen.

  stanović

  Autor: Standard

  Zorana Stanovića je za zloupotrebe na poslu optuživao ranije policajac Vesko Knežević, koji je jedno vrijeme sa njim radio na aerodromu Tivat. Knežević je krajem 2011. godine protiv Stanovića podnosio i krivične prijave za navodnu zloupotrebu službenog položaja, nanošenje uvreda i za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

  lašmanova i arsenije

  Autor: FB

  Tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza tada za to.

  Stariji Stanović u svom imovinskom kartonu nije naveo 2014. godine da je vlasnik stana u ekskluzivnom apar t- hotelu „Tre canne“, u samom centru Budve. Do takvih saznanja inspektori Unutrašnje kontrole tada su došli operativnim putem.

  Monstruozan zločin iz strasti

  Policija je zatekla stravičan prizor kada je 11. maja ušla u stan Lašmanove, na osnovu kojeg je kasnije utvrđeno da je ovo ubistvo zločin iz strasti. Lašmanova je, prema informacijama iz policije, izbodena više puta po tijelu.

  Takođe, kako je utvrđeno, ona se sa napadačem borila na šta ukazuju pronađeni tragovi na licu mjesta.