aktuelno
  NA VMA dječak preminuo zbog prevelike doze ekstazija u krvi
  Hronika

  NA VMA dječak preminuo zbog prevelike doze ekstazija u krvi

  • icon
  • icon

  Izlazak u grad i jedan noćni provod za Jovana Paunovića (17), srednjoškolca i sportistu iz Beograda bio je koban. Samo veče pošto je proslavio punoletstvo, prije pravog rođendana koji nije ni dočekao, sa školskim drugom otišao je tog 17. juna na popularan splav, na kom se tradicionalno organizuju žurke i gdje je lako doći do jeftine droge. Epilog je potresan – mladića je u zoru, u pratnji policije, na VMA prevezla Hitna pomoć, gdje je, zbog ogromne količine ekstazija (MDMA) u krvi, kasnije tog dana – preminuo. Tolike da je ličilo na trovanje ekstazijem, samoubistvo, ili kako porodica sumnja – ubistvo. Nesrećni mladić sahranjen je juče na Novom groblju.

  • icon
  • icon alo.rs
  • icon
  • icon

  Majka Ana nije ni slutila da je njen jedinac, inače odličan đak i vrhunski odbojkaš, ikada i probao drogu. A doktori su joj tog jutra koje nikada neće zaboraviti, rekli da je u njegovoj krvi bila količina ekstazija pet puta veća od smrtonosne!

  Bez oca je Jovan ostao pre četiri godine, pa je veliki oslonac ovoj porodici bio teča Nebojša Gujaničić.

  Bili smo vrlo bliski i Jovan mi nikada nije ni pomenuo drogu ni prokleti ekstazi.Šokirala nas je informacija da je progutao toliko droge, pa sumnjamo da je to uradio svojevoljno. Od jutra kada je Jovan stigao na Odjeljenje za toksikologiju VMA, otkrio sam mnogo toga o tim popularnim rejv žurkama, o LSD, MDMA, “ekserima”, spidu, marihuani i što je najgore, da se do toga dolazi lagano. To je već duže popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima prodaju djeca, srednjoškolci, vjerovatno radeći za neke veće dilere koji se ne otkrivaju-kaže Gujaničić.

  Kako Nebojša priča, Jovan je u provod krenuo sa 15.000 dinara, koje je dobio prethodne večeri na rođendanu, a u preuzetoj garderobi u bolnici nije bilo ni dinara, pa vjeruju da su mu dileri nudili raznovrsnu drogu dok mu nisu izvukli sav novac. Policiji je, kako kaže, ostavio podatke o djevojci od koje su mladići kupili drogu kobne noći.

  jovan bg

  Autor: mne magazin

  Saznao sam da su Jovan i školski drugar te noći kupili po dva ekstazija za po 1.000 dinara, ali šta se desilo kasnije niko nije mogao da mi potvrdi. Po “kockicama” koje sam sklopio, oko 2.15 Jovanu je pozlilo i momci iz obezbjeđenja splava su ga izveli napolje, prekoputa lokala. Drug je “nestao” i od tri časa posle ponoći, Jovan je ostao sam na pločniku u najgorim mukama.

  Kako kaže, saznao je i da su mu prolaznici ukazivali pomoć, da se tresao i izgledao kao da ima epileptični napad, ali ne može da povjeruje da satima niko nije pozvao Hitnu pomoć, ili da je njima trebalo toliko vremena da dođu.

  Ljekari dolaze i to pješice, u zoru, nešto poslije šest ujutru Jovan je bio na VMA – prepričava Nebojša događaje kobne noći. – Kada smo njegova majka Ana i ja stigli, ležao je na odjeljenju intenzivne njege, u vidno lošem stanju, a dežurne doktorke su nam potvrdile najgore sumnje, da su nade da preživi – minimalne. I te večeri, u 21.15, pošto su mu svi organi otkazali, preminuo je. Nadam se da će zbog bezbjednosti druge djece policija spriječiti da se ovakva tragedija ponovi-kaže Jovanov teča.

  Po rečima Tatjane Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva, u toku je predistražni postupak o ovom slučaju, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikologiju. Nalazi, međutim, još nisu stigli, pa nema potvrde kolika je bila količina narkotika u krvi preminulog mladića i da li će biti pokrenuta istraga.