aktuelno
  PET CRNOGORACA ubijeno u Beogradu u šest mjeseci
  Hronika

  PET CRNOGORACA ubijeno u Beogradu u šest mjeseci

  • icon
  • icon

  Stupce crne hronike odavno pune vijesti o ubistvima Crnogoraca u Beogradu. Samo od početka ove godine u glavnom gradu Srbije ubijeno je pet državljana Crne Gore.

  • icon
  • icon CdM
  • icon
  • icon

  Oni se u srpskoj prijestonici obračunavaju zbog šverca velikih količina narkotika, umješanosti u druge kriminalne radnje, a jedno im je zajedničko-u većini slučajeva nalogodavci i izvršioci ubistava i ostaju nepoznati.

  Posljednje ubistvo dogodilo se u četvrtak uveče, kada je ubijen Nikšićanin Savo Stevović (45). Na njega je iz automobila u pokretu ispaljeno 20 metaka, a za sada nije poznat motiv ubistva.

  Prvo ubistvo 1. januara

  ubistvo bg

  Prvog januara ubijen je Kotoranin Davorin Baltić (41). Ubistvo se dogodilo u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru, a Baltić, u kog je ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja, pronađen je mrtav u svom vozilu.

  Baltić je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, a prvi rezultati istrage pokazali su da je posrijedi nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

  Na snimku “Kavački klan”, koji je objavljen u decembru, a potom i izbrisan, nalazile su se i informacije koje su vezane za ovog Kotoranina. On je tu predstavljen kao drugi čovjek ove organizacije.

  Baltić je navodno bio jedan od bliskih saradnika Radoja Zvicera, vođa kavačkog klana. On je povezivan sa likvidacijom bivšeg poslanika Liberalne partije Saše Markovića koji je ubijen 2015.

  Povezivan je i sa Greogorijem Ferarisom koji je prošle godine osuđen u podgoričkom Višem sudu zbog navodne povezanosti sa planiranjem ubistva biznismena Gorana Đuričkovića. Tada je za to krivično djelo osuđen i Aleksandar Marković.

  Srpska policija saopštila je juče da su u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, rasvijetlili su ubistvo Davorina Baltića počinjeno 1. januara 2018. godine u Beogradu.

  Protiv 37-godišnjeg muškarca je nadležnom tužilaštvu podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo, saopštio je MUP.

  Za osumnjičenim je raspisana međunarodna potjernica i u saradnji sa policijama drugih država radi se na njegovom pronalasku i hapšenju.

  Na Voždovcu ubijen Despotović

  U februaru je obračun klanova nastavljen u Beogradu, pa je u Zapljanskoj ulici na Voždovcu ubijen i Dalibor Despotović.

  despotović

  Autor: Cdm

  Despotović (35) je radio u obezbjeđenju biznismena iz Danilovgrada Slobodana Šaranovića koji je ubijen u martu prošle godine ispred svoje kuće u Budvi, u naselju Dubovica.

  Beogradski mediji pisali su da je Despotović jedan od glavnih organizatora likvidacije vođe Zemunskog klana Luke Bojovića.

  Naime, Despotović je bio među devetoro uhapšenih u novembru 2010. godine, koji su sumnjičeni da su te godine izvršili nekoliko razbojništava, čime su pričinili materijalnu štetu u vrijednosti od 10 miliona dinara.

  Tada je otkriveno da su Despotović i Miloš Kljajić, obojica državljani Crne Gore, u iznajmljenim stanovima na Karaburmi i Zvezdari, podrumima i automobilima krili čitav arsenal oružja.

  Upravo zbog čestih obračuna kriminalnih klanova, više od 300 državljana zemalja regiona, mahom Crnogoraca, za koje je procijenjeno da su rizični po bezbjednost, ne može da uđe u Srbiju.

  Kiša metaka na Đurovića

  Kiša metaka ispaljena je u martu na Baranina Blaža Đurovića. U Đurovića su nepoznati napadači iz automatske puške ispalili najmanje 15 metaka. Likvidiran je ispred kuće na Voždovcu u kojoj je živio sa suprugom i dvoje djece.

  ubistvo bg

  Autor: CdM

  Kako policija sumnja, Đurović je za kavčane odrađivao iznude, odnosno utjerivanje dugova. Upravo u toj činjenici policija vidi motiv ove surove likvidacije.

  Đurović je odranije poznat srpskoj policiji po izvršenju krivičnih djela otmica i iznuda. Crnogorskoj policiji nije poznat, s obzirom na to da se njegova porodica prije više godina odselila iz Crne Gore.

  Na Novom Beogradu ubijen Darmanović

  Ubistva su se nastavila i u maju, pa je tada u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu ubijen crnogorski državljanin Gorg Darmanović (58).

  On je ranjen u haustoru zgrade, između dječjeg igrališta i zgrade suda, a napadači su bili na skuterima i nakon pucnjave su pobjegli. U Darmanovića su ispaljena četiri hica, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici.

  Kruševljani S. M. (63) i S. Đ. (44) uhapšeni su u Beogradu zbog sumnje da su pomagali ubicama Darmanovića.

  Dvadeset metaka na Stevovića

  Posljednje ubistvo državljanina Crne Gore u Beogradu desilo se u četvrtak uveče. Na Nikšićanina Sava Stevovića (45) u beogradskom naselju Žarkovo, iz automobila u pokretu, ispaljeno je oko 20 metaka. Stevović je bio na mjestu vozača “Mini kantrimen” švajcarskih registarskih tablica i preminuo je na mjestu.

  Ubijeni Stevović, prema saznanjima srpskih medija, ima kriminalni dosije. Nedavno se vratio u Srbiju nakon služenja zatvorske kazne u inostranstvu. Samo 15 minuta nakon pucnjave pronađen je zapaljeni “BMW”, sa lažnim tablicama, iz kojeg je vjerovatno počinjeno ubistvo.