aktuelno
  ODRŽAN drugi Young Audience Awards Day u Podgorici (FOTO+VIDEO)
  Kultura

  ODRŽAN drugi Young Audience Awards Day u Podgorici (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Podgorički osnovci dio su filmske Evrope i ove godine, zahvaljujući Podgorica film festivalu, koji je, u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom i Crnogorskom kinotekom, organizovala drugi Young Audience Awards Day.

  • icon
  • icon Pink M
  • icon
  • icon

  U 45 gradova Evrope istovremeno su prikazana 3 filma za djecu uzrasta od 12 do 14 godina, nagrađivana na recentnim evropskim i svjetskim festivalima. U programu učestvuje preko 100 osnovaca, koja u otvorenim diskusijama i radionicama stiču osnovno znanje o analizi filma.

  Preko online platforme koju obezbjeđuje Evropska filmska akademija, omogućena je komunikacija sa ostalim gradovima – učesnicima u ovom programu, pa će stoga odabrani žiri imati priliku da sa svojim vršnjacima iz 45 grada Evrope formira konačnu odluku.

    - Prošle godine je učestvovalo 120 djece, iz 6 osnovnih škola Podgorice, s tim što smo ove godine povećali kapacitete, pa je više učesnika, trudili smo se da uključimo što više djece, od 12 – 14 godina što je ciljna grupa ovog događaja 20 - kazala je Sara Radović, organizatorka YAAD Podgorica.p

  Autor: Pink M

  Da je dijete na bilo kojoj tački svijeta samo dijete, potvrđuju ovakvi događaji, gdje se razlike gotovo ne osjećaju.

    Djeca su ista svuda i djeca uzrasta od 12 – 14 godina, u tom prelazu iz adolescencije u odraslo doba kad donose ključne odluke u životu i opredjeljenja, mislim da je prava ciljna grupa za ovaj događaj. Evropska komisija bira tri filma, u toku godine, koji su nominovani za ovaj događaj, koji tretiraju različite socijalno kulturološke teme i na taj način je djeci data mogućnost da razgovaraju između sebe i sa vršnjacima iz drugih gradova i da na neki način kreiraju mišljenje koje će na kraju dana dovesti do konačnog suda, odnosno do suda koji će film odnijeti nagradu - ističe Radović.

  Međunarodna komisija odabrala je tri filma koji tretiraju različite socijalno-kulturološke teme koje pozivaju na razmišljanje i razgovor. Radović smatra da su naša djeca jako zrela za svoje godine, i da dobro razumiju suštinu filma, što je poenta ove filmske edukacije. Organizaciju događaja podržali su: Ministarstvo kulture, Filmski Centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport i delegacija Evropske unije.