aktuelno
  OBJAVLJENI DETALJI o posljednjim danima Robina Vilijamsa
  Kultura

  OBJAVLJENI DETALJI o posljednjim danima Robina Vilijamsa

  • icon
  • icon

  Prošlo je skoro četiri godine od prerane smrti popularnog komičara Robina Vilijamsa, a svijet se i dalje nije oporavio od šoka.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  U prilog tome govori i nova knjiga, u kojoj se otkrivaju detalji iz posljednjih dana proslavljenog glumca. Stranice otkrivaju kako se Vilijams borio sa bolešću, demencijom i depresijom.

  Robinsonova bolest uticala je na njegovo razmišljanje, kao i na formiranje sjećanja, osjećanja, na razmišljanje i obavljanje najosnovnijih funkcija. Simptomi su se pogoršavali, a glumac je iz teške situacije vidio samo jedan izlaz.

  Tokom snimanja jednog od njegovih posljednjih filmova, “Luda noć u muzeju”, 2014. godine, Vilijams je imao problem sa pamćenjem teksta, to ga je pogodilo, a on se sa tim nije dobro nosio.

  Plakao je na mom ramenu na kraju svakog dana. Bilo je strašno. Užasno. Nekoliko puta sam govorila ljudima da je problem ozbiljan - objašnjava Čeri Mins koja je bila dio ekipe filma.

  Minsova je Vilijamsu predlagala da se vrati svojoj stendap šou rutini, kako bi povratio prethodno samopouzdanje, ali je glumac u očaju odbio:

  Ne mogu, Čeri. Više ne bih znao ni kako. Ne znam kako da budem smiješan - povjerio se glumac.

  Kako su se simptomi pogoršavali tokom vremena, Vilijams je razvio i blagi tremor u ruci, koji su doktori u to vrijeme pripisivali staroj povredi ramena.

  p

  Autor: Printscreen

  Njegova treća žena, Susan Šnajder, opisala je ovaj period:

  Kao da su se igrali žmurke, svaki mjesec ih je “iznenađivao” novi simptom. Na kraju sam pomislila da je moj muž hipohondar. Nisam samo ja primijetila promjene u njegovom ponašanju. Prijatelji i kolege su uvidjele da Robin više nije onaj stari - objašnjava udovica.

  Nakon ozbiljnog napada panike tokom snimanja filma “Luda noć u muzeju”, Vilijamsu su doktori prepisali jake ljekove protiv depresije, a ubrzo mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

  Njegov bliski prijatelj Bili Kristal rekao je:

  Nikad ga nisam vidio toliko uplašenog. Bio je najbolji komičar kog sam ikada vidio, najbolji umjetnik. Ali, na kraju, bio je samo uplašen čovjek - kazao je.

  Vilijams je pronađen mrtav u svojoj kući 11. avgusta 2014.