aktuelno
  OPERA “SLUŽAVKA GOSPODARICA” premijerno u Crnoj Gori u maju (FOTO)
  Kultura

  OPERA “SLUŽAVKA GOSPODARICA” premijerno u Crnoj Gori u maju (FOTO)

  • icon
  • icon

  Nakon uspešno završene turneje u Bugarskoj, Young@Opera projekat nastavlja sa izvođenjem opere “Služavka Gospodarica” u Crnoj Gori u saradnji sa Opštinom Herceg Novi.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon

  Koncerti će se održati u četiri grada po rasporedu:

  ● Herceg Novi: 9. maj 2018. u 20h, Dvorana Park;

  ● Kotor: 10. maj 2018. u 20h, Kulturni Centar Nikola Đurković;

  ● Bar: 12.maj 2018. u 20h, Kulturni Centar Bar;

  ● Podgorica: 13. maj 2018. u 20h, KIC Budo Tomović;

  Operu će režirati mladi reditelj Vladan Đurković iz Beograda. Učesnici kao i mentori se menjaju, pa je na taj način pružena šansa većem broju mladih umetnika, u ovom slučaju umetnicima iz Crne Gore, Srbije i Bugarske.

  opera

  Autor: PinkM

  Ovaj projekat govori o podsticanju i promociji mladih umetnika i njihovog razvoja, kreativnosti, mobilnosti i razmeni kultura pa je rad na ovoj operi zabavnog karaktera idealno sredstvo za takvo umetničko istraživačko putovanje.

  Operosa koja tradicionalno organizuje jedini operski festival u Crnoj Gori svake godine u avgustu, dobila je podršku Kreativne Evrope, programa Evropske Unije za realizaciju projekta u Crnoj Gori, Srbiji i Bugarskoj, koji ima za cilj promovisanje mladih operskih talenata. Projekat traje 2 godine i sastoji se iz dva ciklusa. Prvi ciklus biće završen u novembru u Srbiji.

  opera

  Autor: PinkM

  Druga faza projekta Young@Opera bazira se na kreiranju nove opere za čiji su nastanak zaduženi pisac i reditelj Jovan Stamatović Karić i kompozitorka Milica Ilić. Opera čiji je radni naziv “NOVA”u ovom ciklusu nastaje pod okriljem priznatog dramaturga Stevana Koprivice koji je mentor mladim umetnicima. Oni će boravkom u Crnoj Gori postaviti temelj ovom delu čija se premijera očekuje u Sofiji početkom februara 2019.

  opera

  Autor: PinkM

  Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama pomenutih dvorana ili rezervisati preko sales@operosa.org. Zahvaljujući JP Kulturni Centar Bar kao i KIC Budo Tomović, ulaz na operu u Baru i Podgorici biće slobodan.