aktuelno
  POČELE probe za predstavu „Pepeljugino maslo“
  Kultura

  POČELE probe za predstavu „Pepeljugino maslo“

  • icon
  • icon

  U Gradskom pozorištu danas su počele probe za predstavu „Pepeljugino maslo“, koja je namijenjena Večernjoj sceni. Prema kolumnama savremene hrvatske spisateljice Tene Štivičić ovu predstavu režira gošća iz Beograda Alisa Stojanović. Premijera predstave je najavljena za sredinu juna na sceni Dodesta.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Dramska spisateljica Tena Štivičić u svojim kolumnama bavi se medijskom, intelektualnom i estetskom površnošću i nadasve pozicijom žene u savremenom svijetu. Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Tena Štivičić donosi rijetko britku dijagnozu paradoksa konzumerizma vremena u kojem živimo i perfidnog pritiska društvenih imperativa na ženu u svim njenim ličnim i društvenim ulogama. Na tom tragu biće i „Pepeljugino maslo“. Izbor iz dvije knjige njenih kolumni („Vrag ne spava“ i „Pepeljugino maslo“) čini tekst predstave koja govori o ženama iz različitih socijalnih grupa, sredina i interesovanja. Iako različite, one se sudaraju na paradoksima pitanja položaja žene u savremenom svijetu.

  Za izbor i adaptaciju kolumni zadužena je Milica Piletić, Darko Nedeljković potpisaće scenografiju, Tijana Todorović kostimografiju, a Ivan Brkljačić muziku.

  Igraju: Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Maja Šarenac, Ivona Čović-Jaćimović i Dejan Đonović.