aktuelno
  "BOG MASAKRA" večeras u Zetskom domu
  Kultura

  "BOG MASAKRA" večeras u Zetskom domu

  • icon
  • icon

  U Kraljevskom pozorištu Zetski dom večeras, 10. maja u 20 sati biće izvedena predstava Jasmina Reze “Bog masakra”.

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

  Ovaj pozorišni komad, po tekstu Jasmine Reze, režira makedonski reditelj Siniša Evtimov, a glumački ansambl čine: Marija Labudović, Jelena Đukić, Omar Bajramspahić i Vule Marković.

  U tekstu Jasmine Reze dva bračna para pokušavaju da riješe sukob njihovih sinova, otpočevši susret u upadljivo tolerantnom i civilizovanom tonu.

  Bavimo se stadijumom u koji je dospjela civilizacija, mi smo podbacili. Nalazimo se u stanju devolucije, idemo natrag, ne više naprijed. Iako živimo u vremenu tehnološke revolucije intelekt je sve manji, ljudi se zadovoljavaju mediokritetstvom, i to je problem.

  Sredina je postala razina za vanredno. To je problem čovječanstva. Politička korektnost je jedna od stavki u istoriji civilizacije, koju smo, kada se pojavila kao veliki marketinški znak, pogrešno pročitali i krenuli tim putem. Kada danas gledamo vijesti, vidimo smrt, izbjeglice i glad, a onda se gnušamo kada djeca kažu neku neprihvatljivu riječ.

  Kriterijumi ne samo da su se snizili, već su se i pomiješali, i više ništa nije stvarno. Imamo priču za svaku prigodu, adaptiramo se. Adaptacija je osnova preživljavanja, ali smatram da nije dovoljno samo preživljavati. Naprotiv, moramo prosperirati.O tome je ovaj komad“, kazao je reditelj Siniša Evtimov.

  „Bog masakra” tekst Jasmine Reze iz 2006., kamerna je drama sa elementima komičnosti. Susret dva bračna para, zbog pokušaja da riješe problem fizičog sukoba njihove djece, počinje kvalifikacijom da je jedan dječak bio „naoružan“ štapom.

  Naizgled banalna situacija, toliko svakodnevna, baš u smislu upotrebe jakih riječi uvijenih u osmijeh, idealna je da bude postavljena u intimnoj atmosferi, da je publika gleda okružujući situaciju sa sve četri strane, gledajući zapravo sebe.

  Scenografiju i izbor muzike potpisuje Siniša Evtimov, konsultant i lektor je Dubravka Drakić, dok je izbor kostima uradila Marija Vujović.