aktuelno
  BEOGRADSKO dramsko pozorište u Zetskom domu
  Kultura

  BEOGRADSKO dramsko pozorište u Zetskom domu

  • icon
  • icon

  U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u petak, 25. maja u 20h gostuje Beogradsko dramsko pozorište i Beoaart sa predstavom Crna kutija, pisca Ane Đorđević. Komad je inspirisan filmom Savršeni stranci Paola Đenoveza, u režiji Andreja Nosova. Glavne uloge tumače: Ivan Zarić,Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić, Miloš Timotijević. Glasovi: Vesna Čipčić, Pavle Pekić, Jovana Gavrilović, Milan Marić, Slaven Došlo, Ivana Jovović

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

   

  O predstavi

  Svi živimo tri života: javni, privatni i tajni. Nekada smo tajne čuvali u glavi a danas u SIM kartici. Šta bi bilo kada bi SIM kartica mogla da govori?

  Okupljeni da dočekaju pomračenje mjeseca, sedmoro prijatelja tokom večere razotkriva svoje najintimnije tajne i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima. Što je istina, a što tajna? Koliko dobro poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo?

  Napomena: ne pokušavajte ovo kod kuće

  Riječ autora

  U noći pomračnja mjeseca, koje se od davnina smatra mistrioznim pokretačem velikih ličnih promjena, civilizovan čovjek, upakovan u šareni papir bračnog i profesionalnog statusa, sakriven iza svojih hobija i društvnih uloga, pokazaće pravu prirodu – ili neće?

  Ukoliko je pokaže, kula na čijem je vrhu živjeo, naizgled zaštićen, survaće se u ponor, ali će na goloj zemlji možda nići sjeme života kakav zaslužuje svako dostojanstveno ljudsko biće. Ukoliko je ne pokaže, ostaće relativno zadovoljan, a šta je civilizovanom čovjeku modernog doba drugo i potrebno osim udobnog, poznatog, dosadnog, ali prijatno uobičajnog osjećanja relativnog zadovoljstva?

  Snaga pomračenog mjeseca nemoćna je spram prijateljstva koji je čovjek izgradio prema tom mlakom stanju polulaži u kojoj živi i u kojoj će i umrijeti, kao da ga nikada nije ni bilo.

  Ana Đorđević

  Riječ reditelja

  Ko su savršeni ljudi koje volimo i pored kojih živimo? Da li znate da vaša drugarica ima vezu sa vašim kumom? Da li je naše savršeno i srećno životarenje, kako se trudimo da ga predstavimo svaki put kad se okupimo i slavimo, zapravo maska za nesrećne duše, koje ni poslije puno godina života ne znaju šta će biti kad porastu?

  Koliko vaš tata ima djece? I šta ako je vaša najbolja drugarica zapravo vjerenica vašeg brata, a vi to baš ne znate? Ovaj niz pitanja je strašan i možda je bolje da ćutimo i ne talasamo. Ako smo odrasli i živimo u vrijeme kada je svakom omogućeno da ima kodovanu komunikaciju, kada su tajne zapravo zavjere i kada je osuda okoline velika cijena za sve postupke, možemo li mi uopšte biti pošteni i slobodni ljudi.

  Naučiti da prekineš nešto što ti ne ide sa nekim drugim, biti iskren prema sebi i svijetu oko sebe, živjeti svoju istinu, vjerovati sebi i drugima – to je ideal koji je toliko daleko od današnjeg svjeta.

  Onda nije čudo što nas svi lažu – mediji, političari, prodavci u piljari, baka na pijaci, partner ili mama. Laž je jednostavna, a bolna kad se razotkrije. Istina je teška, a oslobađajuća kad je ne kriješ.

  O reditelju

  Andrej Nosov je diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ovo je njegova deveta režija, a predstave su mu se igrale u Bitefu, Jugoslovenskom dramskom pozoristu, Kulturnom centru Beograda, Domu omladine, BUDVA GRAD teatru itd.