aktuelno
  UNDERHILLFEST od 5. do 12. juna u Podgorici
  Kultura

  UNDERHILLFEST od 5. do 12. juna u Podgorici

  • icon
  • icon

  UnderhillFest, Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma biće održan od 5. do 12. juna 2018. godine u Podgorici.

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

  Festival će svečano biti otvoren u utorak, 5. juna na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku kada će biti prikazan film “Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb” - nesvakidašnji dokumentarac Sofi Fajns o Grejs Džouns, jedinstvenoj figuri čiji je uticaj na popularnu kulturu nemjerljiv. U filmu možemo vidjeti jedinstvena izvođenja kultnih hitova kao što su "Slave To The Rhythm" ili "Pull Up To The Bumper", kao i novije autobiografske numere "Williams’ Blood" i "Hurricane". Ove lične pjesme povezaće nas sa porodičnim životom Grejs Džouns, dok pratimo putovanje kroz Jamajku, otkrivajući njene korjene i priču o traumatičnom djetinjstvu.

  Sofi Fajns je britanska autorka između ostalog poznata po dokumentarnim filmovima koje je radila u saradnji sa poznatim slovenačkim filozofom Slavojem Žižekom - “Pervertitov vodić kroz ideologiju” i “Pervetitov vodič kroz film”, kao i po saradnji sa legendarnim rediteljem Piterom Grinevejom. Inače dolazi iz poznate umjetničke porodice. Braća su joj Rejf i Džozef Fajns.

  Na 9. UnderhillFestu biće prikazano 18 filmova, a kao i ranijih godina biće podijeljeni u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je Vuk Perović, a o nagradama odlučivaće tročlani žiri koji čine producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelji Ivan Salatić (Crna Gora) i Marko Grba Singh (Srbija). Filmovi će biti prikazani na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“

  Prethodne godine smo pokrenuli program RAD, radionicu za autorke dokumentarnih filmova iz našeg regiona koji je ove godine prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal. CIRCLE će imati tri modula. Prvi je na UnderhillFestu, drugi u Novom Sadu, a treći na festivalu u Lajpcigu.Ovaj program UnderhillFest realizuje zajedno sa producentskom kućom Wake Up Films iz Srbije.

  U okviru 9. UnderhillFesta, biće održan i trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. Takođe, biće organizovan i edukativni program - DOKUŠKOLA - dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola.Radionicu će voditi Rajko Petrović u prostorijama Mtel digitalne fabrike.

  p

  Autor: PrintScreen