aktuelno
  ZA DOBRU fotografiju potrebna je ljubav prema čovjeku (VIDEO)
  Kultura

  ZA DOBRU fotografiju potrebna je ljubav prema čovjeku (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Izložbom fotografija ,,Odraz” autorke Maje Đurić otvorena je manifestacija “Podgoričko kulturno ljeto” u okviru koje je predstavljen njen dvodecenijski rad. Koncept postavke podijeljen je u ćetiri segmenta, a na oko 50 izloženih potreta, našle su se mnoge ugledne ličnosti iz umjetničkog života, ali i oni druge, manje poznate, koje su igrom slučaja ulazile u njen život.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Maja Đurić, kao i princeza Ksenija ispovijeda ljubav prema zemlji kroz najljepše filtere svoje duše. Mediteransko plavetnilo na njenim fotografijama boja je za sve-za nebesa, daleke planine, vode, mističnu svjetlost. Smatra se da portreti izražavaju istoriju svoga doba, i tom iščitavanju vremena Maja Đurić doprinosi čuvajući gest, osmijeh, pogled i detalj.

  Oreol, tu nevidljivu energiju i sve njene nijanse, umjetnica alhemičarski pretvara u vidljivost i u stilu odraza, pogleda i slike, slike u slici, i manirom dobrog profesora bogati naš vizuelni doživljaj i rječnik. Ona razumije mudrost riječi da niko nije svjetlost samo za sebe, pa čak ni Sunce - istakla je sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Nela Savković Vukčević.

   

  b

  Autor: Printscreen

  g

  Autor: Printscreen

  U odrazu Maje Đurić našle su se mnoge ugledne ličnosti iz umjetničkog života Crne Gore, ali i one druge, manje poznate, koje su objavljivanje u raznim publikacijama, a nastale u poslednjih 20 godina. Tu su i rani radovi sa ogledalima, anđeli Boke i ciklus Tišina sa svedenim, novim refleksijama i drvenim barkama. Da bi se uradila dobra fotografija, presudna je ljubav, kaže Maja.

  maja đuric

  Autor: Printscreen

  Ja sam vježbala na članovima familije, na moga brata Mirka, na Čilikova, na oca koji nikad nije dobro ispadao, ali mislim da je presudna ta ljubav prema čovjeku, da nemate veliki ego, jer onda ne vidite ljepotu u drugom, tako da mladi sad teže rade portrete, a što se tiče postavke, nju je radio Luka Rakojević, moj bivši student. Ja sam mijenjala nekoliko puta koncept, tako da sam mu zahvalna što smo na kraju napravili nešto ipak interesantno, prilagođeno ovom prostoru - kazala je autorka izložbe, istoričarka umjetnosti i fotograf, Maja Đurić.
  izlozba 4

  Autor: Printscreen

  Izložba je otvorena u Modernoj galeriji do 18. juna.