aktuelno
  OSAM činjenica o nekim od najboljih filmova Stenlija Kjubrika
  Kultura

  OSAM činjenica o nekim od najboljih filmova Stenlija Kjubrika

  • icon
  • icon

  Stenli Kjubrik, jedan od najvećih režisera svih vremena, bio je perfekcionista. Zbog toga je snimio mali broj filmova, od kojih je većina bila nominovana za Oskara i Zlatni globus. Međutim, jedinog Oskara u karijeri donjelo mu je djelo 2001: Odiseja u svemiru.

  • icon
  • icon sdaf
  • icon
  • icon

  Spartak je snimljen za 167 dana, a u njegovoj produkciji je učestvovalo oko 10.500 ljudi

  Spartak je istorijski film iz 1960. godine, baziran na istoimenoj noveli Hauarda Fasta. Inspirisan je životnom pričom gladijatora Spartaka, vođe ustanka rimskih robova, poznatijeg kao Spartakov ustanak. Budžet filma iznosio je 12 miliona dolara, zbog čega je bio najskuplje holivudsko ostvarenje tog vremena. Studiju Univerzal dobio je najveći profit do Aerodroma, koji je snimljen deceniju kasnije.

   Film Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naučio da ne brinem i zavolio bombu je zamišljen kao drama

  Ova crna komedija se labavo zasniva na romanu Crvena uzbuna britanskog književnika Pitera Džordža, čija se radnja vrti oko paranoičnog generala vazduhoplovstva SAD, riješenog da uništi Sovjetski Savez. Studio Kolambija pikčers je odabrao knjigu i Kjubrik je započeo prevođenje njenog najvećeg djela u scenario. Isprva je htjeo da snimi dramu, ali je vremenom postao svestan komičnog tona čudne situacije u kojoj su se našli SAD i Sovjetski Savez. Inače, postoji i jedan izuzetak: Strejndžlav se ne pojavljuje u romanu, već su ga stvorili Kjubrik i satirista Teri Sautern.

   Film 2001: Odiseja u svemiru nastao je uz malu pomoć Karla Sejgana

  Jedan od najvećih problema koje je Kjubrik imao tokom snimanja ovog filma, bio je prikaz vanzemaljskog života, koji je trebalo da bude u skladu sa njegovim apstraktnim idejama, ali i budžetom. Zato se obratio  za pomoć pioniru astrobiologije, Karlu Sejganu, autoru popularne knjige Kosmička veza: Vanzemaljska perspektiva iz 1973. godine, koji je na kraju bio zadovoljan rezultatom. Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da je fiilm pri premijeri trajao 160 minuta, ali je Kjubrik kasnije izrezao 20 minuta kako bi udovoljio kritičarima koji su prvobitnu dužinu smatrali pretjeranom.

  Paklena pomorandža: Film koji je snimljen slučajno

  Do filmske adaptacije romana Paklena pomorandža Entonija Burdžesa, došlo je sasvim slučajno. Ideja za to potiče od Terija Sauterna, a Kjubrik isprva nije bio zainteresovan za taj projekat. Kasnije se predomislio i snimio ga preskočivši poslednji dio iz romana, u kojem je Aleks ostario i prerastao sociopatiju. Zbog ovog ostvarenja Kjubriku su čak prijetili smrću, pa je bio primoran da interveniše kod distributera kako bi bilo povučeno iz bioskopa.

   Stiven King nije bio zadovoljan Isijavanjem

  Oduvijek sam se divio Kjubriku i stoga sam imao velika očekivanja u vezi s tim projektom. Međutim, bio sam veoma razočaran krajnjim rezultatom, rekao je Stiven King u intervjuu koji je dao za magazin Plejboj 1983. godine. Kjubrika je čak nazvao čovijekom koji previše misli, a premalo osjeća. Inače, čuvena rečenica iz filma Evo ga Džoni preuzeta je iz slavnog uvoda za šou Džonija Karsona, a Nikolson ju je dodao na vlastitu inicijativu.

   U većini scena iz filma Bari Lindon upotrebljeno je prirodno svetlo

  Kjubrik je za podlogu ovog filma uzeo istoimeni roman Vilijama Mejkpisa Tekerija. Fotografija i tehnike osvetljivanja u njemu bile su inovativne. Scene enterijera snimane su specijalnim kamerama s brzim sočivima (koristila ih je NASA), što je omogućilo da se mnoge od njih osvjetle samo sa svijećama.

   Vinsent D’Onofrio se ugojio više od 30 kilograma zbog filma Bojevi metak

   

  Zbog uloge koju je tumačio u ostvarenju Bojevi metak, glumac Vinsent D’Onofrio je obrijao glavu i ugojio se 32 kilograma. Time je oborio rekord koji je postavio De Niro u filmu Razjareni bik režisera Martina Skorsezea (ugojio se 30 kilograma). Ovaj film bio je zabranjen u Vijetnamu, zbog negativnog prikaza Vijetnamaca.

   Širom zatvorenih očiju je film baziran na noveli iz 1926. godine

  Snimanje ove drame iz 1999. trajalo je dvije godine, a bazirana je na remek-djelu Novela o snu austrijskog pripovedača i dramaturga Artura Šniclera. Knjiga istražuje seksualnu ambivalentnost srećnog braka i pokušava da izjednači važnost seksualnih snova i neispunjenih očekivanja sa realnošću. Inače, Širom zatvorenih očiju je poslednji film Stenlija Kjubrika, koji je objavljen svega nekoliko meseci nakon njegove smrti.