aktuelno
  POČINJE 9. UnderhillFest (FOTO+VIDEO)
  Kultura

  POČINJE 9. UnderhillFest (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Filmom Grace Jones: Crveno svijetlo i hleb”, u utorak 5. juna biće otvoren 9. UnderhillFest, Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, u okviru kojeg će do 12. juna biti prikazano 18 filmova. Program je svrstan u tri kategorije, međunarodna, regionalna i van takmičarska selekcija.

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

  U doba sve veće komercijalizacije i naglašavanja zabavne strane medija, u odnosu na onu edukativnu, pravi je luksuz imati dokumentarni program. Podgoričani cijene taj luksuz, a to se zaključuje na osnovu velikog broja posjetilaca festivala iz godine u godinu. Ovakva manifestacija čini čast svakoj sredini, svakom gradu.

  Riječ je o programima koji na poseban način preispituju društvo, koji iznova postavljaju pitanja o mogućoj objektivnosti, foto aprata, kamere, novinara, o pristupu ličnom autora, o autorskom pečatu, o temama koje se jedino u ovom kontekstu obrađuju, i uvijek sa dalekometnim posljedicama, tako da je postojanje dokumentarnog filma i dokumentarnog programa zapravo svjestan, aktivan odnos prema fenomenima života - naglasila je sekretarka za kulturu Glavnog grada, Nela Savković Vukčević.
  underhillfest press

  Autor: PrintScreen

  Prethodne godine pokrenuta je radionica za autorke dokumentarnih filmova iz regiona, koji je ove godine prerastao u CIRCLE, program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal.

  Vrlo brzo smo uspjeli da napravimo izbor u kojem se nalazi 8 projekata, tako da nam dolaze rediteljke i producentkinje iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Rumunije, Grčke i Rusije, čak i Norveške - kazala je rediteljka i rukovoditeljka programa CIRCLE, Biljana Tutorov.

  I ove godine biće održan trodnevni program U FOKUSU, koji Festival realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava, kao i edukativni program - DOKUŠKOLA - dvodnevna škola dokumentarnog filma za završne razrede srednjih škola.

  Odlučili smo se da to budu dvije škole, podgorička i danilovgradska gimnazija. Rajko Petrović je profesor dokumentarnog filma iz Beograda, koji će i ove godine držati radionicu. Prošle godine ih je bilo više od 20, pa smo sada broj smanjili, da bi oni, osim tog teorijskog znanja koje će dobiti od profesora snimiti kraći dokumentarni film - pojasnio je PR festivala, Miroslav Minić.
  underhillfest press 2

  Autor: PrintScreen

  Na 9. UnderhillFestu biće prikazano 18 filmova, a kao i ranijih godina biće podijeljeni u tri kategorije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Selektor filmskog programa je Vuk Perović. U MEĐUNARODNOJ SELEKCIJI, osim filma “Grace Jones: Crveno svjetlo i hljeb”, biće prikazano još šest filmova “Beskrajni fudbal” Corneliua Porumboiua, “Prekrasni gubitnici” Arunasa Matelisa, “Rizik” oskarovke Laure Poitras, “Vidim crvene ljude” Bojine Panayotove , “Ukus cementa” Ziada Kalthouma i “Prije nego što se otac vrati” Mari Gulbiani, koji će samo dan ranije imati premijeru na Sheffield Doc/Festu. Osam filmova je u REGIONALNOJ SELEKCIJI - “Druga strana svega” Mile Turajlić, “Kada dođu svinje” Biljane Tutorov, “Slatko od ništa” Borisa Mitića, “Život od milijun dolara” Roberta Tomića Zubera, “Družina” Roka Bičeka, “Moj život bez zraka” Bojane Burnać, “Playing Men” Matjaža Ivanišina i “S ljubavlju” Ilije Cvetkovskog. Tri filma su u VANTAKMIČARSKOJ SELEKCIJI “Groznica Ferante”, “Neželjene ćerke Crne Gore” Ive Parađanin, kao i film “Vitni: Biti svoja” Gosće 9.Underhilla biće Marina Gumzi, producentkinja filma“Playing Men”, kao i rediteljke Iva Parađanin i BojanaBurnać.

  O nagradama – Maslačak odlučivaće tročlani žiri koji čine producentkinja Miljenka Čogelja (Hrvatska) i reditelji Ivan Salatić (Crna Gora) i Marko Grba Singh (Srbija).

  Filmovi će biti prikazani na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku i u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.