aktuelno
  NA KOTORARTU VIŠE OD 250 PROGRAMA I 1.500 UMJETNIKA
  Kultura

  NA KOTORARTU VIŠE OD 250 PROGRAMA I 1.500 UMJETNIKA

  • icon
  • icon

  Tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umjetnika iz 33 zemlje izvešće više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih. Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt održaće se od 28. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVII KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII KotorArt Pjaca od filozofa.

  • icon
  • icon KotorArt
  • icon
  • icon

  Ukupan budžet ovogodišnjeg Međunarodnog festivala KotorArt iznosi 556.000 eura. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, koji obezbjeđuju ukupno 450.000 eura (Opština Kotor 300.000 eura, Ministarstvo kulture 150.000 eura), kao i sa podrškom brojnih sponzora - Luštica Bay i Coca-Cola, Turistička organizacija Kotor, Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe i mnogi drugi. Drugim riječima, festival obezbjeđuje 20% ukupnog budžeta kroz sponzorstva, donacije i sopstvena sredstva. Medijski partner festivala je Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.

  Učesnici u ovogodišnjem izdanju festivala dolaze iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Španije, Portugala, Francuske, Belgije, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, Izraela, Irana, Indije, Japana, Kine, Tajvana, SAD, Čilea, Kolumbije i Australije.

  Kako je istakao pijanista Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator svih programa, cjelokupan festival je i ove godine potvrda najviših umjetničkih i produkcionih standarda.

  „On dokazuje i visoku svijest društvene odgovornosti kroz brigu o postojećoj i stvaranje nove kulturne baštine, brigu o najmlađim naraštajima kao i preplitanje aktuelnih društvenih tema sa umjetnošću. KotorArt je i turistički atraktivan i dostupan ne samo za domaćeg i regionalnog gosta već i za turistu sa drugih govornih područja i udaljenih destinacija. I na kraju, festival je i afirmacija Crne Gore kao važne tačke na kulturnoj mapi svijeta i ujedno afirmacija umjetnosti i kulture kao važnih katalizatora pozitivnog diskursa crnogorskog društva“, ocijenio je Martinović.

  XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) realizovaće se pod sloganom “Put oko svijeta” i ugostiće izvođače iz 29 zemalja.

  U sklopu pozorišnog programa gledaoci će imati priliku da pogledaju 18 predstava, a o nagradama će odlučivati stručni žiri, žiri grada Kotora i dječiji žiri. Djeca i roditelji uživaće i u književnim, muzičkim, likovnim, edukativno-teorijskim i programima dječijeg scenskog stvaralaštva. Ove godine imamo i specijalne programe namijenjene mladima. Festival nastavlja sa izdavačkom djelatnošću i predstavlja novu knjigu edicije "Ćuk" - zbirka pjesama "Trema" Dejana Đonovića“, istakao je direktor festivala Petar Pejaković. Suorganizator KFPD je Kulturni centar “Nikola Đurković”, a zlatni sponzor TO Kotor.

  Kroz četvorodnevni simpozijum na temu “Apokalipsa danas?”, VIII KotorArt Pjaca od filzofa, obezbijediće rasprave vodećih imena filozofije današnjice na ovim prostorima, predvođene urednikom programa, Srećkom Horvatom: poznate slovenačke filozofkinje i teoretičarke psihoanalize Alenke Župančič, Borisa Budena, poznatog hrvatskog filozofa i prevodioca te književnika Aleksandre Savanović i Andreja Nikolaidisa. Poslije svakog predavanja na Pjaci od Kina biće održana projekcija filma po izboru gostiju u Kinu Boka, u saradnji sa Centrom za kulturu „Nikola Đurković“ i Crnogorskom kinotekom.

  Danas je gotovo više nemoguće otići na kavu ili večeru sa prijateljima a da neko ne pomene mogućnost apokalipse, odnosno kraja ili nestanka svijeta. Od ratova do izbjegličke, od ekoloških katastrofa do mogućnosti nuklearnog rata, danas sve više živimo u atmosferi straha i naslućivanja najgoreg. Premda pojam apokalipsa najčešće služi za daljnje zastrašivanje, ovogodišnja Pjaca od filozofa baviće se mnogostrukim značenjima apokalipse i pokušati da upravo iz današnjeg pesimizma pronađe nadu za opstanak ljudske vrste ali i planete“, obrazložio je Horvat.

  Prema riječima pijaniste Ratimira Martinovića, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike objedinjuju nekoliko programskih ideja i smjernica predviđenih za ovogodišnje izdanje.

  Posvećenost aktuelnoj temi ekologije i zaštite životne sredine, a u susret otvaranju pregovaračkog poglavlja 27 biće iskazana kroz koncerte Festivalskog orkestra, Ramba Amadeusa i premijeru njegove kompozicije “Pasija po Steli”, porudžbine festivala, kao i kroz premijeru filma Dušana Vulekovića, na temu stanja akvatorija Boke, takođe porudžbine festivala“, najavio je Martinović.

  Pored toga, u saradnji sa Institutom za biologiju mora tokom festivala će biti organizovan serijal klavirskih koncerata sa ekološkim predavanjima pod nazivom “ClimateKeys”, kao i završno veče 13. avgusta gdje će otpad sa dna Boke biti iskorišćen za kreaciju instrumenata i instalacija kao jasna poruka da je jedan od zadataka umjetnosti da stvara ljepšu, kulturniju, ekološkiju i kreativniju svakodnevnicu.

  Mladi domaći umjetnici na počecima profesionalnih karijera biće predstavljeni na nekoliko koncerta. Među njima su i novi KotorArt talenti: gitaristkinja Nađa Janković i pijanista Andrija Jovović. Kineska produkcija mjuzikla za djecu “Bah jezdi kamilom” namijenjena je najmlađoj publici KotorArtića, a predstavlja put muzike kroz prostor i vrijeme.

  Don Brankovi dani muzike od ove godine organizuju i serijal od pet koncerata, uz podršku TO Kotor, pod nazivom “Pjaca od džeza“, gdje će se predstaviti domaći i regionalni džez muzičari, kao i preko 100 pratećih programa „Luke umjetnosti“, na kotorskim pjacama, u Luštici Bay i Porto Montenegru.

  Violinista Roman Simović će sa prijateljima krajem jula prirediti dvije večeri kamerne muzike, i to u Luštici Bay i Crkvi sv. Duha. Proslavljeni reditelj i muzičar Emir Kusturica sa No smoking orchestra će se po prvi put predstaviti u Crnoj Gori. U okviru Coca-Cola Stage-a, na kotorskoj Ljetnjoj sceni 6. avgusta nastupiće Tri dive iz Hrvatske: Tereza Kesovija, Radojka Šverko i Gabi Novak, uz instrumentalnu pratnju, Nemanja Radulović sa svojim ansamblom Double sens 16. jula, dok će na istom mjestu 23. jula biti koncert Vlatka Stefanovskog i Rock Simfonije.

  Umjetnički vrhunac cijelog festivala, iščekuje se kroz dvije večeri sa najtraženijom svjetskom pijanistkinjom Judžom Vang koja će nastupiti sa čuvenim violinistom Leonidasom Kavakosom u Crkvi Sv. Duha, a potom i na Coca-Cola Stage-u sa najvećim perkusionistom današnjice, Martinom Grubingerom“, istakao je Martinović.

  Don Brankove dane muzike i ove godine su podržali tradicionalni partneri i sponzori, Luštica Bay i Coca-Cola, kao i Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe, TO Kotor, Institut Konfučije i mnogi drugi.

  Od ove godine, Don Brankovi dani muzike sarađuju sa vodećim regionalnim servisom za prodaju ulaznica, Gigs Tix, tako da će ulaznice za sve muzičke programe koji nisu besplatni biti u pretprodaji od ove sedmice, na preko 50 lokacija u 23 mjesta u Crnoj Gori u odabranim objektima Tobacco S Press-a, kao i u čitavoj mreži Gigs Tix-a u Srbiji i putem interneta.