aktuelno
  OTVOREN 32. MEĐUNARODNI FESTIVAL GRAD TEATAR
  Kultura

  OTVOREN 32. MEĐUNARODNI FESTIVAL GRAD TEATAR

  • icon
  • icon

  Već trideset dvije godine u Budvu dolaze pisci, muzičari, čitava pozorišna skalamerija, i cijeli grad postaje velika umjetnička scena – izjavio glumac koji je bio budvanski Hamlet, Konte Zanović, vojvoda Vuksan...

  • icon
  • icon PrintScreen
  • icon
  • icon

  Jedan od najelitnijih i najpoznatijih ljetnjih festivala u regionu, ali i ovom dijelu Evrope, Grad teatar Budva, započeo je svoje 32. izdanje svečanom ceremonijom, koja je u ponedjeljak upriličena na sceni Terase između crkava. Pred prepunim gledalištem, festival je proglasio otvorenim beogradski glumac Dragan Mićanović, čija se velika karijera koju je ostvario na ovom prostoru i u inostranstvu, više od dvije decenije značajno vezuje i za budvanske scene.

  Poštovani ljubitelji pozorišta, evo već trideset dvije godine Budva grad postaje Budva Grad teatar. Već trideset dvije godine tokom letnjih meseci ovde dolaze pisci, muzičari, reditelji, glumci, kostimografi, scenografi, rekviziteri, šminkeri, svijetlo majstori, ton majstori, čitava pozorišna skalamerija. Ja vam želim još mnogo, mnogo, mnogo godina da dočekujete te ljude ovde, i da sa njima razmenjujete energiju, strast i maštu. Proglašavam festival otvorenim i dajem riječ teatru – izjavio je Mićanović.
  p

  Kako je istakla Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala, Grad teatar će se ove godine baviti najviše klasikom, onim djelima koje smatra vječitim.

  I baš zbog neprolaznih vrijednosti na sceni, željeli smo da naš ovogodišnji festival otvori Dragan Mićanović, naš Hamlet, naš Konte Zanović, naš Vojvoda Vuksan, naš Šjor Fortunato. Uz to, i Čehovljev Grigorin, Šekspirov Romeo, Porcija, Molijerov Don Žuan, uobraženi bolesnik Argan, Mizantrop Alsest, i Fortinbras, na sceni autentičnog Šekspirovog Glob teatra u Londonu.

  Nalazimo se na trgu na kojem ćemo u narednih pedeset dana prisustvovati umjetničkim izvođenjima koja će naš grad i ove godine učiniti mjestom igre, mjestom dramskih sukoba, mjestom velikih istina i snažnih osjećanja, mjestom provokacije i sukobljenih stavova, ali i mjestom dijaloga i zajedništva. Jer, sve je to svojstveno iskrenoj i živoj umjetnosti, kakvu je Grad tetar uspio da očuva. Ako je zaista čitav svijet pozornica, onda je ovo mjesto sve to. I svijet, i pozornica. Prihvatajući ono najbolje od istoka i zapada, trudeći se da stvorimo sve potrebne uslove za to da se umjetnici svih jezika osjećaju u Budvi kao kod kuće, a građani i posjetioci Budve vide ono najbolje od umjetnosti, mi vjerujemo da čuvajući Grad teatar, čuvamo Budvu, kako je sa ovog istog mjesta prije nekoliko godina poručio glumac Rade Šerbedžija.

  p