aktuelno
    MIRIŠE NA DOMAĆE: Kroasani s pavlakom
    Kuvar

    MIRIŠE NA DOMAĆE: Kroasani s pavlakom

    • icon
    • icon

    Niko neće ostati imun na ovu kulinarsku poslasticu.

    • icon
    • icon Pixabay.com
    • icon
    • icon

    Sastojci:

    1 kg mekog brašna (tip 400)

    1 kockica kvasca

    500 ml mlake vode

    2 kašičice šećera

    3 kašičice soli

    1 čaša pavlake

    100 ml ulja

    1 margarin (250 g)

    1 žumance

    Način pripreme:

    Sipati u posudu brašno, ulje, pavlaku i so. Kvasac staviti da se rastopi u malo vode (od onih 500 ml) sa šećerom, pa rastopljen dodati brašno sa ostatkom vode. Umesiti glatko testo.

    Umešeno testo ostaviti da odstoji 15 minuta, pa ga izvaditi na pobrašnjenu radnu ploču. Podeliti ga u tri ravna dela, pa dve jufke staviti u posudu u kojoj se mesilo. Jufku na ploči podeliti na osam ravnomernih loptica. Tanjiti jednu po jednu lopticu pa ih ređati jednu na drugu, s tim što se posle svake istanjene loptice prethodna premaže margarinom i tako sve do zadnje, koja ostaje nepremazana. Tako naređane izgledaju kao palačinke. Uzeti oklagiju i razvući testo na prečnik oko 50 cm, pa ih iseći na 16 komada.

    Urolati i po želji filovati sirom ili šunkom, mada su lepe i prazne. Kroasane poređati na papir za pečenje pa premazati umućenim žumancetom i posuti susamom. Staviti u zagrejanu rernu i peći prvo na 200, 20 minuta, pa smanjiti na 180 još 20 minuta.

    Vreme za pripremu: 90 minuta