aktuelno
  BEZ GLUTENA! Ovo brašno snižava holesterol i reguliše probavu!
  Kuvar

  BEZ GLUTENA! Ovo brašno snižava holesterol i reguliše probavu!

  • icon
  • icon

  Heljda potiče iz Azije, a kod nas se koristi kao žitarica iako to zapravo nije. Potrošnja ove biljke već je stvarno raznolika i to u mnogim zemljama. Botanički pripada u kategoriju zeljastog povrća dok se u nekim kulturama svrstava među voćke.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Veoma je hranjiva, a u kulinarstvu se smatra žitaricom. Radi se o semenkama veličine onih od pšenice, ali malo zanimljivije trouglaste forme. Najčešće se koristi kao zamena za pirinač ili se od nje prave kaše. Heljdino brašno može biti tamnije i svetlije boje i ne sadrži gluten.

  Heljda je hrana bogata vlaknima. Osim toga u sebi sadrži i esencijalne aminokiseline, vitamine, proteine, ugljeno hidrate i mali broj kalorija.

  Ona tako može da pomogne u smanjivanju nivoa šećera u krvi, spuštanju visokog pritiska i holesterola. Osim toga će održavati zdravlje krvnih sudova i čitavog kardiovaskularnog sistema te smanjivati rizik od nastanka raka. Proizvodi s heljdinim brašnom pomoći će u jačanju koncentracije i pamćenje. Osim što čisti krv, pomaže i u probavi u smislu čišćenja creva i normalizovanja metabolizma.

  Heljdino brašno je odlično za korišćenje uz obično brašno koje koristite. Ako ga dodajete za pravljenje testa za palačinke ili hleb i peciva, osetićete kako testo ima nežniju strukturu i ukus maslaca. Uz to će biti i nutritivno kvalitetniji.

  Ako želite da pravite palačinke od heljdinog brašna, potrebni su vam ovi sastojci:

  - 100 grama heljdinog brašna

  - 100 grama pirinčanog brašna

  - 25 grama šećera

  - pola kašičice sode bikarbone

  - pola kašičice soli

  - 25 grama maslaca

  - 350 ml mleka ili vode (najbolje je pola – pola)

  Pripremaju se tako da u jednoj posudi pomešate suve sastojke, a u drugoj mleko i maslac. Nakon toga pomešajte sve zajedno i ostavite da stoji 30-ak minuta. Ukoliko vam je testo previše gusto možete dodati još mleka. Gustina treba da bude kao i kod običnih palačinki. A peku se isto kao i obične palačinke.