aktuelno
    TART sa jagodama
    Kuvar

    TART sa jagodama

    • icon
    • icon

    Dok još ima jagoda, evo odličnog recepta za ukusan tart.

    • icon
    • icon Ilustracija
    • icon
    • icon

    Sastojci:

    Za testo

    - 220 g brašna

    - 100 g putera

    -1 jaje

    - 50 g šećera

    - 1/3 kašičice soli

    Za fil

    - oko 500 g očišćenih, iseckanih jagoda

    - 180 šećera

    - 1 kesica pudinga od vanile

    Za serviranje, opciono

    - 180 g kisele pavlake

    - 3 kašičice šećera

    - 8 svežih jagoda

    - 8 listića matičnjaka ili nane

    Postupak:

    Viljuškom umutiti jaje sa 50 g šećera i 1/3 kašičice soli.

    U posudu za mešenje sipati brašno, pa dodati hladan, na komadiće iseckan puter. Rukama utrljavati brašno u puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Uliti jaje sa šećerom i varjačom umestiti masno (prhko) testo. Rukama oblikovati lepu kuglu, ubaciti je u veću kesu za zamrzivač (3 l) i rastapkati u početni kružni oblik, onoliko koliko kesa dozvoljava. Kesu sa testom ostaviti u frižideru bar jedan sat.

    Dok se testo hladi, pripremiti jagode. Iseckati ih na komadiće, ispasirati i pomešati sa šećerom i puding prahom.

    Radnu površinu posuti brašnom, položiti ohlađeni disk testa pa posuti brašnom i sa gornje strane. Oklagijom rastanjiti na krug prečnika 30+ cm, tj. bar nekoliko cm više od prečnika okrugle tepsije u kojoj će se tart peći (ova je 25 cm). Namotati testo na oklagiju i odmotati iznad tepsije, ujednačiti ivice potiskujući ih naniže i "zadebljavajući" ih, ako treba, da ne štrče mnogo uvis i da budu iste visine celim obodom. Uliti fil i staviti na pečenje. Peći oko 40 minuta na 180°C. Fil će pred kraj nabubriti, ali i splasnuti tokom hlađenja (tako i treba).

    Pečen tart ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja, a kad se to desi, iseći na 8 parčića. Za serviranje - promešati jednu čašu rashlađene kisele pavlake sa tri kašičice šećera i ostaviti bar 15 minuta u frižideru, da se šećer rastopi. Neposredno pre serviranja na svako parče sipati beli krem, pa ukrasiti jagodom i listićem matičnjaka ili nane.