aktuelno
  ISTRAŽIVANJE POKAZALO - Psihološko stanje oca utiče na to kakvo će vam biti dete!
  Lifestyle

  ISTRAŽIVANJE POKAZALO - Psihološko stanje oca utiče na to kakvo će vam biti dete!

  • icon
  • icon

  Očevo mentalno zdravlje toliko snažno utiče na decu da njegova uloga u razvoju deteta nikada ne sme biti potcenjena.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Novo istraživanje sa Univerziteta "Michigan State (MSU)" potvrđuje da uloga oca kao roditelja ide dalje od toga da je jednostavno "hranilac". Empirijski dokazi su važan podsetnik da svaki otac ima veliku odgovornost za brigu o sopstvenom psihološkom blagostanju kako bi negovao i podstakao dobrobit svoje dece.

  Ne treba se čuditi što očevi (i njihovo mentalno zdravlje) igraju veliku ulogu u razvoju dece. Najnovija otkrića su pokazala kako ljubav i potpora oca - ili nedostatak istih - imaju značajan uticaj na kognitivni razvoj dece, društvene veštine i učenje jezika od detinjstva do petog razreda.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Istraživanje je pokazalo da očev nivo stresa i mentalno zdravlje imaju posebno štetan učinak na kognitivni i jezički razvoj dece stare od dve do tri godine - čak i kad su u obzir uzeti pozitivni uticaji koji nastaju od majke. Kao što se moglo očekivati, očevi su imali jači učinak na jezik dečaka od jezika devojčica.

  - Postoji nova ideja, koja je izrasla iz prošlih istraživanja, da tate zapravo nemaju podjednak uticaj na decu i da su mame one koje utiču na razvoj dece. Ali sad smo dokazali da očevi stvarno imaju jak uticaj na jecu, kako kratkoročno, tako i dugoročno - rekla je Kler Valoton, glavna autorka istraživanja.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Za ovo istraživanje, Valoton i njene kolege su prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u istraživanju programa "Early Head Start" na 17 mesta širom SAD-a. Glavni fokus istraživača je bio da otkriju dejstvo roditeljskih stresnih i mentalnih zdravstvenih problema (kao što je depresija) na njihovu decu.

  Nova otkrića sa MSU-a podupiru rastuće dokaze da tate itekako utiču na razvoj dece, kao i da njihov odnos sa decom utiče na detetov razvoj. Uloga oca u razvoju deteta nikada ne sme biti podcenjena.