aktuelno
  CNN preporučio Amerikancima 11 destinacija u Srbiji
  Lifestyle

  CNN preporučio Amerikancima 11 destinacija u Srbiji

  • icon
  • icon

  Si-En-En travel (CNN Travel) preporučio je američkim turistima 11 destinacija u Srbiji, od kojih su neke, kako je objašnjeno, namenjene poklonicima noćnog života, a druge - ljubiteljima netaknute prirode.

  • icon
  • icon Tanjug
  • icon
  • icon

  Beograd je opisan kao "dinamična prestonica, koja leži na ušću Save i Dunava". Posebno je pohvaljen zbog noćnog života, a kao interesantna mesta navedeni su Knez Mihailova, Skadarlija i Dorćol.

  Turistima u Srbiji CNN predlaže da posete i Zemun, koji su istakli zbog velikog broja restorana kraj vode, kao i zbog Kule Gardoš.

  "Srpska Atina", kako je Novi Sad nazvan u tekstu, CNN opisuje kao centar kulture i obrazovanja, a od atrakcija ističu Trg slobode, gradsku skupštinu i rimsku katoličku katedralu.

  Subotica je pohvaljena zbog svoje arhitekture koja, kako se navodi u tekstu, izgleda "kao iz bajke". Za primere ove arhitekture CNN izdvaja gradsku skupštinu, a posetiocima se preporučuje da posete kulu sa koje se pruža pogled na grad i okolinu.

  Za ljubitelje prirode, CNN izdvaja nacionalne parkove Kopaonik i Taru - Kopaonik kao skijaški centar Srbije, a Taru zbog više od 200 kilometara pešačkih i biciklističkih staza koje se pružaju kroz netaknutu divljinu.

  Fruška gora izdvojena je kao jedan od vinskih centara Srbije, gde se nalazi više od 60 vinarija, kao i 17 manastira, od kojih je najstariji podignut u 15. veku.

  - Jedinstveni prirodni fenomen - Đavolja varoš takođe se našla na listi interesantnih destinacija.

  Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, opisan kao "ekscentrično etno-selo urađeno u stilu 19. veka" i Šarganska osmica, "čudo inženjerstva iz 1925. godine".

  Jedini manastir koji se našao na listi je Studenica, koji je inače i na Uneskovoj listi svetske baštine. CNN preporučuje boravak u jednostavnim sobama manastirske gostionice.