aktuelno
  NOVA PRAVILA U SAOBRAĆAJU, KOJA ĆE NAJVIŠE ZANIMATI RODITELJE: Zabranjeno pušenje u kolima, ako…
  Lifestyle

  NOVA PRAVILA U SAOBRAĆAJU, KOJA ĆE NAJVIŠE ZANIMATI RODITELJE: Zabranjeno pušenje u kolima, ako…

  • icon
  • icon

  Kažnjavanje prestupnika će početi od 1. juna

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze deca ili mlađi od 18 godina.

  Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja policija može izreći kaznu u visini do 1.000 evra.

  Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati. Kažnjavanje će početi od 1. juna.

  Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

  - Postaje problematično ako neka druga osoba, koja nije vozač, puši, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati - upozorava glavni pravnik OeAMTC-a Martin Hofer.

  On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloletnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoletna puši.

  OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.

  - Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju - ukazao je Hofer.

  Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloletnici, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mestu, kojim se predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.