aktuelno
  PREPOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su sigurni znaci da se zabavljate sa narcisom!
  Lifestyle

  PREPOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su sigurni znaci da se zabavljate sa narcisom!

  • icon
  • icon

  Kako da na početku veze prepoznate karakteristike narcisoidnog partnera i zaštitite sebe od lošeg izbora i posledica koje donose veze sa ovakvim osobama.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Narcisoidni poremećaj ličnosti je stanje koje karakteriše- ozbiljan nedostatak empatije za druge, sebičnost i prekomerna potreba za divljenjem drugih ljudi. Na početku veze sa ovakvom osobom, ljudi obično teško prepoznaju da je reč o narcističnoj osobi, jer su one šampioni manipulacije i lažnog predstavljanja.

  Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Kliničke psihijatrije oko 6% ukupne populacije ima narcisoidni poremećaj ličnosti, koji više pogađa muškarace nego žene (7,7% prema 4,8%). Ovu dijagnozu službeno može potvrditi samo stručno lice, ali postoje jasni znaci upozorenja koje možete da prepoznate i zaštitite sebe od ozbiljnijih posledica koje izaziva bilo koja relacija sa ovakvim osobama.

  1. Vole da pričaju samo o sebi. Ako se viđate sa osobom koja je zaljubljena u sebe, vaši razgovori na sastancima će se najčešće vrteti oko njegovih postignuća, uspeha i interesa. Narcis će pokazati znake ekstremne dosade kada se povede priča o vama, i gledaće da što pre promeni temu. Nekada će vam se činiti i kao dobar slušalac, ali samo onda kada je tema vezana za njegove potrebe ili želje.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  2. Žele da ih konstantno hvalite. Narcisi uvek žele da budu u centru pažnje i očekuju da im partner konstantno potvrđuje njihova postignuća i talente. Mogu se uvrediti ili odlučiti da raskinu vezu ako pokažete bilo kakve znakove neodobravanja, ne slažete se sa onim što kažu, ili ne pričate koliko su sjajni.

  3. Ponižavaju druge ljude. Narcisa često opseda isticanje negativnih aspekata života drugih ljudi. Čak ni njihovi bliski prijatelji i članovi porodice nisu pošteđeni osude. Narcisi često misle da mogu bolje od drugih, što potvrđuje njihovo sopstveno uverenje da misle da su uvek u pravu.

  4. Preterano su osetljivi. Kada emotivne potrebe narcisa nisu ispunjene, njegove reakcije mogu biti prenaglašene. Mogu se izuzetno dugo ljutiti, duriti ili plakati dok se druga osoba ne izvini ili im ne ispuni želju.

  5. Imaju ozbiljan nedostatak empatije. Iako nekada odglume da su požrtvovani i da im je stalo, na primer, mogu da se ponude da dođu do vas kada imate loš dan, ipak je njihova motivacija najverovatnije samouslužne prirode. Retko će ponuditi da urade nešto što zahteva njihovu žrtvu ili poniznost.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  6. Osećaju se loše zbog vašeg uspeha. Ne očekujte da vaš narcisoidni partner bude srećan zbog vas kad postignete neki uspeh. Umesto toga on će najverovatnije biti previše kritičan ili pokušati da umanji vaše postignuće. Vaš uspeh njih ugrožava, tako da možete očekivati da će odgovoriti na njega tako što će na kraju umanjiti njegov značaj i učiniti da se osećate loše.

  7. Oni mogu biti šarmantni i velikodušni…ponekad. Narcisi imaju trenutke kada izgledaju neverovatno, naročito na početku veze. Tada mogu biti šarmantni i velikodušni, ali sve to nestaje u trenutku kada izgube kontrolu i kada drugi ne odreaguju onako kako su oni očekivali. Najčešće nakon ove početne faze “medenog meseca” oni postaju zavisni od odnosa sa partnerom i usled ove zavisnosti više ne mogu održati fasadu “istinske brige za partnerom”.

  Savetuje se oprez i izbegavanje veza sa narcisoidnim osobama, jer mogu prouzrokovati dosta problema. Ovaj odnos vam može doneti narušavanje samopouzdanja, sigurnosti i poverenja, i stalan osećaj stresa i tuge. U težim slučajevima može doći do kompletnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja. O uspešnom prevazilaženju tuge i stresa možete više pročitati na stranici https://tensilen.com/.

  Pink.rs