aktuelno
  POTREBNA MU JE POMOĆ? Proverite da li dete pati od sindrom noćnog prejedanja
  Lifestyle

  POTREBNA MU JE POMOĆ? Proverite da li dete pati od sindrom noćnog prejedanja

  • icon
  • icon

  Obroci moraju da budu češći, manji i uravnoteženi, a doručak je najvažniji.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Vaš mališan pre podne ne može da pojede ni voćku, a onda tokom noći mahnito otvara frižider i ubacuje u stomak sve što mu padne na pamet? Ukoliko vam je bliska ova slika, vrlo je verovatno da vaše dete pati od sindroma noćnog prejedanja.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Jasno vam je da on može da dovede do suvišnih kilograma, ali stručnjaci upozoravaju da je od toga važnije da se pronađe uzrok grickanja hrane u sitne sate, jer situacija može da bude mnogo ozbiljnija od buckastog izgleda. Utehu u frižideru uglavnom pronalaze osobe pod stresom i one koje pate od depresije. Od sindroma noćnog prejedanja pati 1,5 odsto ukupne svetske populacije, od čega je 42 procenta gojaznih i 44 odsto obolelih od depresije. Zato proverite da li vaše dete ima neke druge probleme, da li ga nešto muči i zbog nečeg odlazi tužno u krevet.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Situacija nije bezazlena, ali nije ni bezizlazna. Poremećaj treba i može da se leči, a u tome je vrlo uspešna psihoterapija, uz naravno - promenu režima ishrane i načina života. Obroci moraju da budu češći, manji i uravnoteženi, a doručak je najvažniji. Salata i voće su preporuka za veče, uz obavezno opuštanje, jer je očigledno da je detetu potrebno.