aktuelno
  OTKRIJTE KAKAV STE PAR: Volim te - ne volim te
  Lifestyle

  OTKRIJTE KAKAV STE PAR: Volim te - ne volim te

  • icon
  • icon

  Parovi koji gaje odnos 'volim te - ne volim te' nemaju mnogo šanse da opstanu, zaključak je istraživanja.

  • icon
  • icon Unsplash
  • icon
  • icon

  Parovi koji gaje odnos "volim te - ne volim te" nemaju mnogo šanse da opstanu, zaključak je istraživanja objavljenog u "Magazinu braka i porodice". Naučnici su analizirali 400 parova ispitujući šta utiče na stepen njihove posvećenosti odnosu. Ustanovili su da, gledano prema kriterijumu posvećenosti, postoje četiri tipa parova.

  Gore - dole - Najviše ima parova koji pripadaju ovoj grupi. Njihova karakteristika je neuravnoteženost u odnosu, a posvećenost partneru menja se kao na klackalici.

  Fokusirani na partnera - Ovi parovi vide drugu stranu uglavnom pozitivno. Promene u posvećenosti se dešavaju kao rezultat nemogućnosti para da zajednički provodi vreme.

  Parovi na koje utiče porodica - Za ove parove karakteristično je da se odnos menja u situacijama kad prijatelji i članovi porodice promene svoje mišljenje o vezi. Uglavnom se ovaj tip odnosa susreće kod mlađih ljudi.

  Česte svađe - Ovi parovi se često svađaju i upravo konflikti utiču na stepen posvećenosti odnosu.

  Najviše šansi da se rastane ima par iz prve grupe, i to dva puta veću verovatnoću nego drugi parovi. Najviše šansi da opstane i razvije ozbiljan odnos ima par iz druge grupe, u kom su partneri fokusirani jedno na drugo.