aktuelno
  ŽELITE BEBU? Odmah promenite NAVIKE koje ugrožavaju plodnost
  Lifestyle

  ŽELITE BEBU? Odmah promenite NAVIKE koje ugrožavaju plodnost

  • icon
  • icon

  Sve veći broj parova suočava se sa sterilitetom.

  • icon
  • icon Printscreen Youtube
  • icon
  • icon

  Mnoge žene, ali i muškarci, nisu u mogućnosti da se ostvare kao roditelji jer sterilitet predstavlja veoma veliki problem, a tome doprinose i naše svakodnevne navike.

  Za neke navike u ponašanju i našem ophođenju prema telu već smo čuli, ali postoje i neke za koje nikada ne bismo pretpostavili da mogu da utiču na naše reproduktivno zdravlje.

  Previše lekova za glavobolju

  Kad god osetimo bol u mišićima posežemo za ibuprofenom. Njime lečimo sve od glavobolje do bolne menstruacije, ali novo istraživanje ukazalo je na to da veliki broj muškaraca koji uzima redovno ibuprofen pati od hipogonadizma. To je hormonsko stanje koje dovodi do steriliteta kod muškaraca. Umesto brufena uzmite neki drugi lek protiv bolova.

  Nizak nivo joda

  Zdrava težina je jako važna kada želite da ostanete u drugom stanju. Pored kalorija trebamo da se fokusiramo i na količinu joda koju unosimo u organizam. Ukoliko imate manje joda u organizmu šanse da ne možete da zatrudnite su udvostručene. Zbog toga je neophodno da se javite lekaru i dobijete adekvatnu terapiju.

  Pogrešan lubrikant

  Parovi treba da upražnjavaju dosta seksa kako bi ostali u drugom stanju, a nisu svi lubrikanti napravljeni sa istim sastavom. Mnogi imaju takav sastav da štete spermi i otežavaju začeće. Posavetujte se sa vašim lekarom koji lubrikant je najbezbednije da koristite i kada.

  Mnogo gaziranih sokova

  Ako vi i vaš partner obožavate gazirane sokove, onda ste u problemu. Ispijanje čak i jednog soka svakog dana smanjuje vam šanse za trudnoću. Zaslađena, a pri tom i gazirana pića otežavaju začeće i utiču negativno na plodnost.

  Više crvenog mesa

  Žene koje su na Mediteranskoj dijeti imaju veće šanse da ostanu trudne nakon veštačke oplodnje od onih koje nisu izmenile svoju ishranu. Ishrana bogata zdravim mastima pomaže u procesu začeća jer povećava plodnost.