aktuelno
  Kasni vam menstruacija - TRUDNOĆA NIJE JEDINI RAZLOG
  Lifestyle

  Kasni vam menstruacija - TRUDNOĆA NIJE JEDINI RAZLOG

  • icon
  • icon

  Nimalo nije prijatan osećaj kada znate da vam menstruacija kasni, a još uvek ne želite da ostanete u drugom stanju i zato kontracepciju pijete bez izostanka.

  • icon
  • icon Burst
  • icon
  • icon

  Ne paničite, jer postoje i drugi razlozi kašnjenja menstracije. Doktorka Instituta zdravlja u Kembridžu Treki Bruks objasnila je četiri situacije izostanka mestrualnog ciklusa.

  Povećan stres

  Velike životne promene umeju da iscrpe, a to se najčešće odražava na zdravlje, u smislu neredovnog menstrualnog ciklusa.

  - Hormoni stresa, poput kortizola, proizvode se u prevelikoj količini zbogčega se potrebni hormoni ne proizvode u dovoljnoj meri. To može biti razlog zbog čega se ovulacija i naknadna proizvodnja estrogena i progestora ne javljaju. Jednostavno rečeno - bez odgovarajućih hormona, mentruacija se neće pojaviti - pojašnjava Treki.

  Naglo skidanje kilograma

  Gubitak kilograma koji predstavlja više od 10 odsto idealne telesne težine može izazvati amenoreju. Nagli i veliki gubitak kilograma može izazvati izostavljanje mentruacije, piše miss7.24sata.hr.

  - Kada je žena u defiitu sa hranjivim materijama u organizmu, ona unosi manjak masti, što može dovesti do smanjenja telesne masti, a to dalje vodi do amenoreje. Ako mršavite tokom dužeg vremenskog perioda, menstruacija neće izostati -

  Policistični jajnici

  Policistični jajnici predstavljaju endokrini poremećaj koji se obično javlja kod prvog menstrualnog ciklusa. Ovaj poremećaj čine male ciste na jajnicima i nastaje zbog pada ravnoteže ženskih polnih hormona. Žene koje žive s ovim problemom obično imaju nepravilne menstrualne cikluse, akne i višak kilograma. U većini slučajeva, žene doživljavaju oligomenoreju, odnosno ređe dobijaju mesečnicu - obično četiri do šest puta godišnje.

  Ako mislite da je problem u ovome, postoje tri karakteristična znaka. Prvi znak poznat je kao hiperandrogenizam, koji se manifestuje pojavom akni i prekomernog rasta kose. Drugi znak predstavlja izostanak menstruacije i treći su policistični jajnici, koji se mogu otkriti samo putem vaginalnog ultrazvuka.

  Hronične bolesti

  Žene s određenim hroničnim oboljenjima češće doživljavaju neredovne menstruacije ili izostanak iste, zbog mršavljenja ili bolesti. Dr Bruks ističe da bolesti kao što su Kronova, dijabetes, ulcerativni kolitis, lupus i cistična fibroza utiču na menstrualni ciklus žene.