aktuelno
  GRČKO MORE MNOGO ČISTIJE: Evropska unija srušila mit o hrvatskom primorju
  Lifestyle

  GRČKO MORE MNOGO ČISTIJE: Evropska unija srušila mit o hrvatskom primorju

  • icon
  • icon

  Izveštaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine(EEA) razbija mit o besprekornoj čistoći hrvatskog dela Jadrana, jer su rezultati pokazali da čistije more imaju Malta, Kipar i Grčka.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Pored toga, izveštaj navodi da najčistiju vodu za kupanje u Evropskoj uniji, uz te tri sredozemne države, imaju još dve kontinentalne zemlje - Luksemburg i Austrija, prenosi Index.hr.

  EEA je objavila veliko istraživanje posvećeno kvalitetu vode za kupanje širom EU, u kojoj su kompilirani podaci iz svih 28 država članica iz 2017. godine u kojima je obrađen kvalitet 22.000 mesta za kupanje - od morskih plaža, preko jezera, do reka.

  Kada je reč o celoj EU, pokazalo se da 96 odsto istraženih lokacija ispunjava minimalne kriterijume kvaliteta vode za kupanje, dok je 85 odsto izvrsnog kvaliteta, što je s rezultatima istog istraživanja iz 2013. poboljšanje za 2,4 odsto.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Kada je reč o rezultatima za Hrvatsku, istražen je kvalitet vode za kupanje na 976 lokacija, od kojih se 949 nalazi na moru, a 27 u unutrašnjosti zemlje.

  Sveukupan kvalitet vode za kupanje je u 95 odsto izvrsna ili zadovoljavajuća, ali postoje velike razlike između kvaliteta vode za kupanje na moru i na lokacijama u unutrašnjosti zemlje, kojih tek oko 15 odsto spada u kategoriju izvrsnog kvaliteta.

  Sveukupni hrvatski rezultat je lošiji zbog kupališta u unutrašnjosti.