aktuelno
  DELUJTE PREVENTIVNO: Zbog ovih NAVIKA će vam se grudi OPUSTITI!
  Lifestyle

  DELUJTE PREVENTIVNO: Zbog ovih NAVIKA će vam se grudi OPUSTITI!

  • icon
  • icon

  Bilo da imate male, velike, zategnute ili opuštene, grudi tokom godina mogu u velikoj meri da promene oblik, pa i samu veličinu.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Doktor Dirk Kremer sa klinike "Harley Street Aesthetics" iz Engleske, otkrio je da na opuštanje grudi najviše utiču genetika i starenje.

  - Kako starimo, naša koža gubi elastičnost i blistavost, pa gravitacija odrađuje svoje - grudi padaju ka dole - ističe Kremer.

  Ali nisu godine naš jedini neprijatelj, već trudnoća, gojaznost, naglo gubljenje kilograma i drugi faktori koji mogu da utiču na njihovo opuštanje.

  Takođe postoje i određene loše navike koje veliki broj žena svakodnevno prave, a doktor je izdvojio šest najgorih:

  1. Spavanje na stomaku

  Iako je mnogima ovo najudobnija poza za spavanje, doktor Kremer tvrdi da je zapravo najgora za vaše grudi, zato što su one pritisnute na dušeku satima.

  Takođe, po grudi nije dobro ni da spavate na boku, jer ovaj položaj izaziva istezanje ligamenata na grudima – jedino ako spavate sa jastukom ispod grudi koji služi kao podrška. Najbolje je da spavate na leđima, savetuje cenjeni lekar.

  2. Vežbe visokog inteziteta

  Kada je reč o vežbanju, doktor Kremer priznaje da mnogi imaju podeljena mišljenja.

  Neki stručnjaci tvrde da pokreti grudi, kao na primer kada trčite mogu da uzrokuju gubitak kolagena na grudima. Bez obzira koje vežbe radite, važno je da nosite opremu dobrog kvaliteta, posebno sportski grudnjak.

  3. Ne skidate grudnjak

  Da li nositi grudnjak sve vreme ili ne, pitanje je o kome se godinama raspravlja. Doktor Kremer kaže:

  "Prema studijama francuskih naučnika, podrška grudnjaka zapravo slabi mišiće grudi, utičući da one padaju."

  Sa druge strane, on smatra da nošenje grudnjaka može da sprečiti opuštanje koje nastaje s godinama. Najbolje bi bilo da ga nosite sve vreme, a "kad god ste u prilici da ga skinite, to uradite."

  4. Preskačete stavljenje kreme za sunčanje

  Izloženost UV zracima bez zaštitne kreme za sunčanje može da dovede do stvaranja bora i ima isti efekat na grudi – gubitak kolagena i oštećenje kože.

  5. Promena težine

  Naglo gojenje ili mršavljenje je loša za celokupan organizam, pa jednako i na grudi.

  Svaki put kada dobijete i gubite kilograme, tkivo grudi postaje sve slabije, a vremenom i opuštenije.

  6. Pušenje

  Takođe jedna od loših navika koja utiče loše po celokupno zdravlje, ali ako vam treba još jedan razlog da prestanete da pušite, razmislite o svojim grudima. - Svaka cigara utiče na starenje, tako što smanjuje snabdevanje krvi na površinu kože - zaključuje Kremer.