aktuelno
  3 razloga zašto je more korisno za mentalno zdravlje!
  Lifestyle

  3 razloga zašto je more korisno za mentalno zdravlje!

  • icon
  • icon

  Ako ne živite blizu mora, možda je vreme da razmislite o tome da dane provedete uz šum talasa i miris slane vode...

  • icon
  • icon Beta
  • icon
  • icon

  More nas privlači u svim godišnjim dobima. Ispostavlja se da takva želja za morem nije slučajna. Našem telu je ono stvarno potrebno.

  Pomaže da spavate bolje

  Dokazano je da morski vazduh, koji ima visok nivo kiseonika, pomaže u otklanjanju nesanice. Plus, ako spavate blizu plaže, onda znajte da će zvuk talasa pomoći da se oslobodite stresa i opustite se.

  Umiruje

  Morski vazduh, zvuk talasa i pun osećaj prostora i slobode - to je ono što pomaže da se stvarno opustite. Prenaseljena mesta povećavaju nivo stresa, dok otvoreni prostori i prirodna sredina značajno smanjuju. Zbog toga u trenucima gorkih tragedija i razočarenja u životu, psiholozi preporučuju odlazak na more u bilo koje doba godine. Nije ni čudo što kažu da more "leči" rane.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Otklanja tugu

  Stručnjaci tvrde da je efikasno sredstvo za stvaranje hormona sreće sport, a plivanje je najbolji način da se aktivirate. Život uz more otvara mnogo više mogućnosti za fizičke vežbe, pruža veliku prednost za zdravlje i kontrolu težine, smanjenje krvnog pritiska i rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. Štaviše, postoji mnogo zanimljivih sportova koje možete isprobati, posebno jedrenje i surfovanje.