aktuelno
  STRAŠNO! Ove stvari se u hotelima NIKADA NE ČISTE!
  Lifestyle

  STRAŠNO! Ove stvari se u hotelima NIKADA NE ČISTE!

  • icon
  • icon

  Godišnji odmori se bliže što znači da će mnogi od vas odmarati u hotelima, zato nije loše da znate nešto i o higijeni soba u kojima ćete boraviti.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Odsjedanje u hotelu podrazumjeva boravak u sobi u kojoj su prij vas bile hiljade i hiljade ljudi. Nije novost da gosti iza sebe ostavljaju bakterije i prljavštinu i, iako se sobe čiste, na nekim mjestima ipak to se ne radi često ili se uopšte ne radi.

  Ako uzmemo u obzir koliko čistači soba očiste tokom smjene, jasno je da ne stižu da detaljno očiste sve, od poda do plafona, a posebno u sezoni.

  Imajte na umu da većina bakterija koje se nalaze u sobama nisu opasne po zdravlje, ali svejedno, trebalo bi redovno prati ruke i obratite pažnju na mjesta gde se krije najviše bakterija.

  Sobarica

  Daljinski upravljač

  U najvećem broju hotelskih soba danas se nalaze i televizori, pa gosti uživaju ležeći i listajući TV kanale. Stotine ruku je dodirnulo taj daljinski, a vrlo je vjerovatno da se čistači nisu sjetili da ga očiste.

  Prema ranijim istraživanjima o prljavštini u hotelskim sobama, daljinski upravljač je ubjedljivo broj jedan. Potvrđeno je i istraživanjem iz 2012. godine da je daljinski upravljač, zajedno sa toaletom, stvar na kojoj se krije najviše bakterija.

  Prekrivači i dušeci

  Uobičajeno je da se posteljina mijenja i pere između dolaska i odlaska gostiju, ali ponekad se gosti tako brzo smjene da ne stižu da operu prekrivače. Dok spavamo, tijelo osobađa ulja i otpušta mrtve ćelije kože, a uz to mogu da se rašire i bakterije koje svi prirodno imamo na tijelu.

  Hotel

  Reneta Mekarti koja predaje u Hotelijerskoj školi Kornel Univerziteta kaže da se sobe u hotelima detaljno čiste samo četiri puta godišnje, pa je vrlo vjerovatno da se i prekrivači peru četiri puta godišnje.

  Profesorka Keli Rejnolds kaže da ako želite da budete dalje od bakterija, za početak je dobro da sklonite prekrivač sa hotelskog kreveta.Ona naglašava i da je tepih vjerovatno put bakterija, pa da bi bilo dobro da sa sobom ponesete papuče.

  Čaše

  U mnogim hotelima goste na stolu dočekuje i čaša, ali vjerovatno bi trebalo da je operete prije nego što je upotrijebite. To posebno važi ako čaša stoji u kupatilu.

  Studija sprovedena ove godine je pokazala da povlačenjem vode, voda iz vodokotlića može da kontaminira brojne stvari koje se nalaze u blizini. Rejnoldsova zbog toga naglašava da ako je ta čaša samo prebrisana, a nije dezinfikovana, pravi je raj za bakterije.

  Vjerovali ili ne, ranije istraživanje iz 2008. je pokazalo da 11 od 15 testiranih hotela ne nosi čaše na čišćenje, već ih samo obriše.

  hotel

  Prekidači za lampu ili svetlo

  Isti tim istraživača koji je utvrdio da je daljinski najprljaviji u hotelskoj sobi, otkrio je da se brojne bakterije nalaze na prekidačima za lampu ili svijetlo.

  Kao što su stručnjaci objasnili, hiljade ruku gostiju dodirne ove prekidače, pa nije ni čudo što se na njima sakupe bakterije. Tako da ne bi bilo loše da sa sobom ponesete antibakterijske maramice i da prebrišete ove sitnice na kojima se nalazi najviše bakterija.