aktuelno
  Đavolja rupa: Atrakcija koja se glavom plaća
  Lifestyle

  Đavolja rupa: Atrakcija koja se glavom plaća

  • icon
  • icon

  Voda u jezeru dostiže dubinu od 50 do 100 metara, a zanimljivo je da se cele godine njena temperatura kreće od 22 do 29 stepeni, što ukazuje na to da na nekoj dubini komunicira sa vulkanskim lukom Egeja.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Jezero se takođe hrani i slatkom vodom sa dubine od 17 metara, a ono što jezero čini jedinstvenim jeste podzemna pećina koja ima više izlaza u more.

  Slano jezero je nastalo kada je deo jedne velike podzemne pećine propao pre oko 2.000 godina zbog erozije i tekstonskih pokreta. S druge strane jezera, u samom moru, postoji jedna ogromna rupa, široka tri, a duboka 11 metara. Na njenom dnu se nalaze zaštitne šine koje brane roniocima da prolaze u pećinu.

  Đavolja rupa se nalazi u sredini zaliva, a počinje tačno gde se završavaju stene i počinje peskovito dno. Njen položaj je obeležen crvenom bojom koja se spušta na dno mora. Veliki broj ronilaca je pokušao da uđe u pećinu i ispita je, ali samo do određene tačke zbog nagiba i jakih struja koje prolaze tuda. Čak su dva američka vojnika 1982. godine nestala u nameri da prođu do čuvene špilje, a njihovi skeleti su pronađeni mnogo godina kasnije.

  Ako ste ljubitelj ronjenja, sigurno će vam biti nezaboravno iskustvo da zaronite u tzv. „Đavolju rupu“ i dođete do šina. Dalje, za sopstveno dobro, nemojte pokušavati.

  Pogledajte kako izgleda jedna od fascinantnih, ali i najopasnijih podvodnih pećina.