aktuelno
  JAPAN I SRBIJA ZAJEDNO U BORBI PROTIV RAKA DOJKE: Kanako Tanigaki za NOVO JUTRO o podršci ženama koje pate od OPAKE BOLESTI! (VIDEO)
  Lifestyle

  JAPAN I SRBIJA ZAJEDNO U BORBI PROTIV RAKA DOJKE: Kanako Tanigaki za NOVO JUTRO o podršci ženama koje pate od OPAKE BOLESTI! (VIDEO)

  • icon
  • icon

  Kako ističe konsultant Agencije za međunarodnu saradnju, verovatnoća izlečenja raka dojke se povećava njegovim ranim otkrivanjem, te je važno probuditi svest kod žena kada je reč o prevenciji i redovnim odlascima na preglede.

  • icon
  • icon TV Pink
  • icon
  • icon

  U Srbiji svakog dana od bolesti raka dojke preminu četiri žene. Razlog visokog procenta izlečenja obolelih u Japanu je zato što se ova opaka bolest otkrije u ranoj fazi. Kako osvestiti celo društvo, a posebno žene o značaju prevencije i redovnog odlaska na preglede, odgovor bi mogao biti u projektu koji je podržala japanska Agencija za međunarodnu saradnju.

  Konsultant ove Agencije Kanako Tanigaki kaže da japanska vlada pojačava mamografsko skeniranje i skrining. Odaziv, ističe, nije toliko jak, ali se radi na tome da žene u što ranijoj fazi otkriju bolest.

  - Želeli bismo da pokažemo najbolje primere, te imamo projekat "Roze traka" kojim se žene pozivaju na događaje na kojima se informišu o bolesti - kaže Tanigaki za "Novo jutro".

  TV Pink

  Autor: TV Pink

  Ističe da postoje načini da se bolest prevaziđe i još jednom podvlači prevenciju kao najvažniji faktor u ranom otkrivanju.

  Kada je reč o saradnji sa domaćim Institutom za javno zdravlje, japanska vlada podržava srpski nacionalni program za skrining, a 2011. odlučila je da Srbiji pokloni nekoliko mamografa.

  - Vlada je 2013. godine sprovela nacionalni program za prevenciju raka dojke, s tim što je bila loša pokrivenost istog. Iz tog razloga vlada Japana je pozvana da se uključi u poboljšanju nacionalnog programa. Ovo je počelo u novembru 2015. godine - kaže Tanigaki.

  Pojačavanje nacionalnog programa je, kaže, jako važno, kao i pojačavanje skrininga.

  - Posećujemo zdravstvene ustanove koje učestvuju u skriningu, beležimo poteškoće i iznalazimo načine za pomoć - kaže Tanigaki za "Novo jutro".

  Edukuju se zdravstveni radnici, šalju se u Japan na obuku i obuka će biti uvedena u Beogradu, Kragujevcu, Vojvodini i Nišu.

  Planiramo organizaciju kreativnog konkursa "Roze traka" u Srbiji. Postoje dve vrste konkursa - za poster i slogan. Svako može da učestvuje, čak i ako nema umetnički talenat. Zato bismo želeli da pozovemo svakoga da se priključi. Konkurs počinje 22. juna i trajaće do 30. septembra, nakon čega će se dodeljivati mala nagrada - rekla je Tanigaki.