aktuelno
    Ovo su PRVI SIMPTOMI TROVANJA SALMONELOM, a evo na šta POSEBNO morate da obratite pažnju kada PRIPREMATE HRANU!
    Lifestyle

    Ovo su PRVI SIMPTOMI TROVANJA SALMONELOM, a evo na šta POSEBNO morate da obratite pažnju kada PRIPREMATE HRANU!

    • icon
    • icon

    Nedavno se pojavila vest da je čak 27 osoba, od kojih je 20 dece, dobilo stomačne tegobe u privatnom vrtiću 'Bela kula' na Zvezdari, jednom od najstarijih i najskupljih beogradskih vrtića. Kako "Blic" saznaje prema prvim informacijama u pitanju je najverovatnije trovanje salmonelom, jednom od najčešćih bakterija koja se javlja uglavnom leti.

    • icon
    • icon Pixabay.com
    • icon
    • icon

    Ova bakterija se prenosi fekalno oralnim putem, a ljudi se zaraze uglavnom preko kontaminirane hrane ili vode.

    Postoji oko 2200 tipova salmonele koje mogu biti uzrok trovanja hranom, a pomenuta bakterija potiče iz creva ptica i životinja i do ljudi dospeva putem kliconoša, odnosno zaraženih ljudi koji rukuju hranom, zatim putem inficiranog mesa i mleka, putem jaja i živine, ali i insekata i glodara koji prenose infekciju.

    - Inkubacija traje od 3 do 36 sati, pa tako čim nešto unesete u organizam možete otprilike da pretpostavite gde ste zaraženi. Simptomi salmoneloze su grčevi u stomaku, dijareja (nekada i krvava), visoka temperatura, dehidaratacija, mučnina i glavobolja - objašnjava doktorka Sandra Milosavljević.

    Dakle, o čemu treba da povedete računa kako biste izbegli trovanje salmonelom?

    Pre svega izuteno je važno da dobro termički obradite meso i jaja, posebno kada pripremate hranu za mališane. Preporučuje se i izbegavanje sumnjivih mesta sa brzom hranom, a akcenat se stavlja na savet da se deci ne daju nikakvi sladoledi i kolači koji sadrže živa jaja.

    - Sva mesa moraju biti kuvana ili pečena dok ne izgube ružičastu boju u sredini. Nepasterizovano mleko i mlečne proizvode ne treba koristiti u ishrani, kao i sveža žumanca. Sveže povrće i voće treba detaljno oprati. Termički neobrađeno meso treba čuvati odvojeno od već pripremljene hrane - pojasnio je dr Ratko Tomašević, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zemun za "Blic Ženu".

    Takođe, uvek je važno i da se hrana drži u frižideru, a nikako ne smete zaboraviti ni da pre i posle pripreme hrane dobro operete ruke, radne površine i pribor koji ste koristili.

    Znaci i simptomi salmonele obično traju od četiri do sedam dana, iako može proći i nekoliko meseci da se stanje organizma vrati u potpunu normalu.