aktuelno
  Ako imate malo avanturističkog duha: Ovo je raj koji se nudi ostatku sveta
  Lifestyle

  Ako imate malo avanturističkog duha: Ovo je raj koji se nudi ostatku sveta

  • icon
  • icon

  Kada je kapetan Džejms Kuk otkrio ovaj predivni arhipelag, koji je prvobitno bio nazvan Sendvička ostrva, nije ni mogao da sanja kakav raj je ponudio ostatku sveta.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Havaji, koji čine skup vulkanskih ostrva, svojom klimom i ljubaznim stanovništvom godišnje privuku hiljade gostiju sa svih strana sveta. Danas su Havaji pedeseta država u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, a glavno ostvro arhipelaga je Veliko ostrvo, koje je ujedno i najveće od osam ostrva koja čine Havajski arhipelag. Glavni grad ostrva je Hilo.

  Nekada naseljen pretežno ribarima i farmerima, danas je univerzitetski i administrativni centar Havaja. Drugi grad po veličini je Kona, koji je poznat po proizvodnji kafe. Samo ostrvo je, kao i ostalih sedam, vulkanskog porekla. Zbog klime, floru čine pretežno tropske šume.

  Veliko ostrvo nekada je bilo prestonica kralja Kamehameha Velikog, koji je i ujedinio ceo arhipelag u jednu zemlju i kome Havaji duguju ime, jer su nazvani po ostrvu na kome je kralj rođen. Na ostrvu se nalazi pet vulkana, što je i razumljivo, jer su i sama ostrva nastala vulkanskim delovanjem.

  Ti vulkani su: Kohala – najstariji i ugašen vulkan, Mauna Kea – uspavani vulkan, ujedno i najviši na svetu, Hualalai – vulkan koji miruje, Mauna Loa – najveći aktivni vulkan na svetu, Kalauea – najaktivniji vulkan na svetu, a ujedno i deo vulkanskog nacionalnog parka Havaja.

  Ako imate malo avanturističkog duha, pored uživanja u predivnoj klimi i kupanju na veličanstvenim plažama Havaja, možete uživati i u veličanstvenim prizorima aktivnog vulkana. Jugoistočni deo Velikog ostrva nudi mogućnost da lavu posmatrate bukvalno s nekoliko metara. Možete uživati u prizoru lave koja izvire iz stena, teče u okean i tamo se hladi, što svakako predstavlja nesvakidašnji doživljaj. Naravno, u tu avanturu morate poći adekvatno pripremljeni. Patike, velika količina vode i želja da se sve to vidi su neophodni preduslovi kako biste uživali u surovoj igri prirode.

  Po predanjima lokalnog stanovništva, Pele – boginja vatre, čije ime u prevodu znači „ona koja oblikuje svetu zemlju“, zaslužna je za nastanak ostrva i s njenim imenom povezane su mnoge legende. Jadna od najpoznatijih legendi govori o tome da boginja kažnjava sve koji uznemiravaju njen dom ili iz njega nešto ukradu. Legenda je potkrepljena hiljadama pošiljki koje iz celog sveta stižu u nacionalni park. One sadrže kamenje koje je završilo u torbama turista kao suvenir. Sve te pošiljke propraćene su porukama u kojima „lopovi“ mole boginju da im oprosti grehe i primi nazad ukradeno kamenje, jer otkako su sa sobom poneli „suvenire“ s ostrva, prati ih nesreća.