aktuelno
  Kurkuma čuva ovaj organ, a utiče i na gubljenje kilograma
  Lifestyle

  Kurkuma čuva ovaj organ, a utiče i na gubljenje kilograma

  • icon
  • icon

  Kurkuma podstiče detoks jetre i probavnog sistema, a zaslužna je i za brojne benefite u prehrani, te se preporučuje da se kašičica ovog začina svakodnevno nađe u vašoj ishrani.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protiv upalna svojstva, piše 24sata.hr.

  Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, ali i gvožđa, koje proizvodi energiju, i mangana koji uklanja slobodne radikale.

  Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, od davnina se koristio za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana.

  Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam.

  Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoks jetre. Istraživanja su pokazala da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese.

  Za razliku od klasičnih lekova za upalu - kortikosteroida, koji mogu da uzrokuju teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena bez teških nuspojava.