aktuelno
  NIJE SVE U IZGLEDU! Kada biraju partnera za žene je OVO glavni kriterijum
  Lifestyle

  NIJE SVE U IZGLEDU! Kada biraju partnera za žene je OVO glavni kriterijum

  • icon
  • icon

  Žene mlađe od 40 godina postavljaju visoke kriterijume pri pronalasku partnera "onlajn", dok muškarci sa godinama postaju izbirljivi, pokazuju rezultati jedne australijske studije.

  • icon
  • icon Unsplash
  • icon
  • icon

  Psihološka studija Kvinslend univerziteta tehnologije, na osnovu ispitivanja više od 41.000 korisnika sajta za upoznavanje, utvrdila je da postoje značajne razlike između prioriteta koje postavljaju muškarci i žene, tražeći srodnu dušu na Internetu.

  Ispitujući oba pola u rasponu od 18 do 80 godina, tim stručnjaka analizirao je tokom 2016. godine više od 250.000 interakcija korisnika RSVP-a, najpouzdanijeg australijskog sajta za upoznavanje.

  Vođa istraživanja Dr Stiven Vajt kaže da su on i njegov tim došli do zaključka da žene između 18 i 30 godina naglašavaju obrazovanje kao jedan od najvažnijih kriterijuma pri izboru partnera.

  U tim godinama, kako ističe Dr Vajt, žene traže saputnike koji su istog ili višeg nivoa obrazovanja.

  – Evolucija je otkrila da su žene veoma selektivne po pitanju partnera u mnogim kulturama. Pokazalo se da koriste obrazovanje kao jedan od indikatora zato što se ono povezuje sa inteligencijom i društvenim statusom, a oba ova atributa su poželjna – objašnjava Dr Vajt.

  Dok žene do tridesete godine imaju specifičnije i konkretnije stavke po pitanju željenog partnera, muškarci su manje izbirljivi do četrdesetih, posle čega postaju zahtevniji od žena, otkrila je ova studija.

  – Prethodna istraživanja pokazala su slične ili veće preferencije žena prema obrazovanju potencijalnog partnera, ali naša ideja je bila da na skali između 18 i 80 godina pokažemo kako se ove preferencije menjaju tokom različitih perioda životnog ciklusa – ističe dr Vajt.

  Ova studija realizovana je godinu dana nakon što su dr Vajt i njegov tim sproveli istraživanje iz oblasti sajberpsihologije i ponašanja na Internetu.

  Na osnovu tog istraživanja utvrdili su da, uprkos razlikama u zahtevima muškaraca i žena, pri pronalaženju partnera na Internetu ljudi postaju manje izbirljivi, često zapostavljajući ranije uspostavljene kriterijume.