aktuelno
  Nutricionisti savetuju: Izbegavajte ove sastojke u hrani
  Lifestyle

  Nutricionisti savetuju: Izbegavajte ove sastojke u hrani

  • icon
  • icon

  Ako primetite neki od ovih sastojaka na deklaraciji, držite se podalje od proizvoda koji ih sadrži.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Veštački zaslađivači

  Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera, pa izaizvaju veću potrebu za slatkim.

  Šećer

  Ako se u bilo kakvom obliku javlja kao jedan od prva tri sastojka proizvoda, taj proizvod treba izbegavati u potpunosti.

  Karamel boja

  Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak.

  Karaginan

  U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je.

  Pixabay.com

  Autor: Pixabay.com

  Trans masti

  Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.

  Mononatrijum glutaminat

  Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.

  Fruktozni sirup

  Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.