aktuelno
  U ovim situacijama NIPOŠTO NE SMETE da pijete vodu!
  Lifestyle

  U ovim situacijama NIPOŠTO NE SMETE da pijete vodu!

  • icon
  • icon

  Postoji određeno vreme kad treba izbegavati pijenje vode, jer tada može više štetiti nego učiniti dobrog.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  1. Pre odlaska u krevet

  Logično – ako neposredno pre spavanja popijete vodu, velika je verovatnoća da ćete u toku noći osetiti potrebu za mokrenjem. A to ipak znači prekinut san i manje energije sledećeg dana. Druga stvar vredna pomena jeste činjenica da naši bubrezi sporije rade tokom noći kad smo neaktivni - za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode, što može uzrokovati primetno oticanje lica i udova sledećeg dana.

  2. Za vreme vežbanja

  Prema jednom istraživanju ne preporučuje se hridriranje se dok si uključen u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je telesna temperatura obično tada visoka i da te to verovatno tera da piješ vodu kako bi se telo hladilo, ipak je poželjno piti vodu tek nakon treninga. Ako ćete piti za vreme vežbanja, možete dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se telo još prilagođava temperaturi.

  3. Ako vam je urin bezbojan

  Bezbojni urin je indikator preterane hidratacije koja uopšte nije poželjna - može uzrokovati niske nivoe natrijuma, a što je opasno po zdravlje. To može - u najgorem slučaju - uzrokovati infarkt.

  4. Kad je veštački zaslađena

  Neki ljudi su žedni i žele da piju vodu, ali ne mogu je progutati ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetit i doprinosi debljanju.

  5. Pijenje iz cevi, poput baštenskog creva

  Bez obzira koliko je čista cev, u njoj će se uvek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da baštenska creva sadrže otrovne materije.