aktuelno
  Zbog ovoga vam se odmor pretvoriti u PAKAO!
  Lifestyle

  Zbog ovoga vam se odmor pretvoriti u PAKAO!

  • icon
  • icon

  Ništa ne prepuštajte slučaju, ili ćete se veoma loše provesti na odmoru

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Dajana Bar i Pamela Rajt imaju iskustva s putovanjima, a okružene su prijateljima koji su proputovali svet. Zato su došle na ideju da naprave kratak vodič za putovanje, koji bi svako trebalo da posluša.

  Ne škrtarite

  Ponekad se ne isplati da štedite. Opsesivno razmišljanje o najnižoj ceni je najuobičajenija greška. Važno je da u obzir uzmete vrednost samog iskustva i razmotrite opciju da potrošite malo više kako bi to iskustvo bilo bolje. Navode da ne bi trebalo da štedite na rezervazijama avionskih karata, a dodaju i da jeftini hoteli mogu na kraju mnogo skuplje da vas koštaju!

  Ističu da su najjeftiniji hoteli najčešće na najgorim lokacijama i da ćete potrošiti više putujući do mesta koja želite da posetite. Hotel u centru možda košta više, ali ćete barem biti fleksibilniji i imati više vremena da uživate u gradu.

  I za kraj savetuju da pokušate da dogovoriti privatno razgledanje. Iako to možda deluje kao luksuz, učinićete više za manje vremena. To ne znači da ne možete i sami da razgledate, ali ako to ikako možete, savet je da jedan dan platite privatnog vodiča.

  Nemojte nositi pola kuće sa sobom

  Kada krenete da se pakujete za more, neka vam mantra bude: "Pakujem apsolutni minimum." Ako se i pojavi situacija da vam zatreba neka odeća, uvek možete da kupite ono što vam treba jer prodavnice s jeftinom odećom pronaćićete i u manjim gradovima.

  Iskusni putnici savetuju i da se na pakujete u poslednji čas, već da napravite listu i isplanirate šta ćete nositi svaki dan. Isto tako, koordinirajte boje tako da imate više odevnih kombinacija.

  Ne preterujte s planiranjem

  Mnogi ljudi imaju običaj da pre puta naprave detaljne planove i tako onemoguće sebi da budu spontani. To je uobičajena greška. Odlično je da isplanirate neke stvari, kao što su razgledanja ili određene aktivnosti, ali ostavite sebi vremena za one male, posebne i neplanirane stvari kao što su otkrivanje malih, ali simpatičnih kafića ili spontani razgovori s potpunim strancima.

  Ne gubite vreme

  Koliko ste puta satima čekali u redu za ukrcavanje, a kad na sve to dodate preglede i carine, shvatićete da ste izgubili mnogo vremena. Pokušajte što više toga da obavite preko interneta, kao što su check-in, kupovina karata za događaje ili mesta koje želite da posetite...

  Pasoš, pare, pamet

  Zapamtite da čak mesec dana pre puta proverite da li vam pasoš jož važi, kao i vozačka dozvola, ukoliko planirate da vozite dok ste u inostranstvu. Zašto je ovo važno, za početak jer u neke države ne možete da uđete ukoliko vam pasoš ističe za dva meseca, minimum je šest.

  Takođe, ne zaboravite i na roaming. Proverite sa vašim operaterom da li vam je aktivirana usluga, kao i da li možete da prođete povoljnije. Naravno, pred sam put još jednom proverite da li su sva dokumenta kod vas, kao i novac koji će vam biti neophodan za put.