aktuelno
  SA OVIM NAMIRNICAMA u međuobrocima ostaćete siti i fit
  Ljepota&Zdravlje

  SA OVIM NAMIRNICAMA u međuobrocima ostaćete siti i fit

  • icon
  • icon

  Orašasti plodovi sjajna su zamjena za grickalice te zdrav izbor za međuobrok u kombinaciji s voćkom ili jogurtom. Ali s obzirom na to da su kalorični i bogati masnoćama, ni s njima ne treba pretjerivati, posebno ljudi koji inače imaju problema sa žuči.

  • icon
  • icon Thinkstock
  • icon
  • icon
  Orašasti plodovi bogati su masnoćom, što može iziritirati žuč", upozorava nutricionista Sandra Marić Bulat, prenosi 24sata.hr. Generalno može se reći da je oko 40 grama oraha ili badema preporučena dnevna doza, što je zapravo količina koja odgovara manjoj šaci. Ali ako se naviknemo grickati orašaste plodove svaki dan, i manje količine mogu imati brojne pozitivne učinke na zdravlje - kaže ona.

  To treba zahvaliti visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, koje su zaslužne za zdravlje kardiovaskulanog sistema, te srca i mozga. Orasi sadrže i visoke količine alfa-linolenske kisjeline, za koju su istraživanja pokazala da pomaže kod aritmije srca, te smanjuje upale i oksidaciju u arterijama nakon konzumacije masnog obroka.

  Uz masti do manje kilograma

  Ne treba se previše plašiti kalorija kad su u pitanju orašasti plodovi. Po pravilu, oni sami nisu previše kalorični, ali mogu da postanu kalorijske bombe u kolačima, odnosno u paketu sa šećerom - napominje nutricionista.

  U borbi s kilogramima hranu ne treba gledati kao neprijatelja, jer su mnoge namirnice bogate dobrim mastima, koje podstiču mršavljenje i podupiru cjelokupno zdravlje.

  Omega-3 masne kiseline iz ribe i konjugirana masna kisjelina iz mliječnih proizvoda i mesa najbolji su sastojci za gubitak masnih naslaga - otkriva ona i savjetuje i da međuobroke obogaćujete ribljim uljem kad god je to moguće.

  Među supernamirnicama koje će pomoći da se izgubi višak kilograma je i maslinovo ulje, koje produžuje osjećaj sitosti.

  Dugotrajna sitost

  A kad vas uhvati velika želja za hranom ili se u kasne noćne sate zaputite prema frižideru, radije se odlučite za egzotični avokado. Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon obroka koji sadrži avokado brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom, tvrdi nutricionistkinja i preporučuje da u jelovnik uvrstite i čija sjemenke, ali i losos, koji su odličan izvor dobrih masnoća.