aktuelno
  FERNANDO ALONSO pobijedio u trci 24 sata Le Mana
  Ostali sportovi

  FERNANDO ALONSO pobijedio u trci 24 sata Le Mana

  • icon
  • icon

  Dvostruki šampion Formule 1 Španac Fernando Alonso pobijedio je danas u trci "24 sata Le Mana", u Tojoti sa dvojicom klupskih kolega.

  • icon
  • icon TWITTER
  • icon
  • icon

  Alonso je debitovao u toj trci, vozio je zajedno sa Švajcarcem Sebastijanom Buemijem i Kazukijem Nakadžimom. Oni su prevezli 388 krugova, dva više od Majka Konveja, Kamuija Kobajašija i Hose Marija Lopesa, koji su vozili drugi automobil Tojote.

  Alosno pokušava da dostigne legendarnog Britanca Grejema Hila, koji je osvojio "triplu krunu", odnosno koji je pobjeđivao u "24 sata Le Mana", trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka, kao i u Indijanapolisu 500.

  Španac je dvostruki pobjednik trke u Monaku, a od danas je i pobjednik u "24 sata Le Mana".

  Le Man jednom nedjeljno nije dovoljno. Trebalo bi da se organizuje na tri nedjelje - rekao je Alonso.

  To je prva pobjeda Tojote u 20. pokušaju, a i prva pobjeda japanskog proizvođača od 1991. godine i Mazde.

  Alonsov automobil imao je više od dva minuta zaostatka za drugom Tojotom, ali je Španac uspio to da nadoknadi tokom noći i omogućio Nakadžimi da preuzme vođstvo od Kobajašija, rano jutros.

  Noćas sam se osjećao sjajno. Ne znam tačno kako, ali uspio sam da u pravo vrijeme 'natjeram' gume da rade za nas, uprkos niskoj temperaturi. Naš tempo je bio dobar, a imao sam sreću i u saobraćaju na stazi - naveo je Alonso.

  Oko 60 fabričkih i privatnih timova takmičilo se u 86. izdanju trke "24 sata Le Mana".