aktuelno
  KEMP ZA PINK M: Crna Gora prepoznata kao bastion slobode (FOTO+VIDEO)
  Politika

  KEMP ZA PINK M: Crna Gora prepoznata kao bastion slobode (FOTO+VIDEO)

  • icon
  • icon

  Crna Gora i Velika Britanija već 140 godina imaju sjajne odnose, a naša zemlja i dalje ostavlja snažne utiske na Ujedinjeno Kraljevstvo, kazala je za PINK M ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp.

  • icon
  • icon PinkM
  • icon
  • icon
  Već više od 140 godina, Crna Gora ostavlja jak i dugotrajan utisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Više od 140 godina vaša zemlja je prepoznata u britanskom parlamentu i medijima kao bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote - rekla je za Pink M ambasadorka Kemp.

  Od Kongresa u Berlinu kada su velike sile, uključujući UK priznale crnogorsku nezavisnost u julu 1878, Ujedinjeno Kraljevstvo među prvima je uspostavilo diplomatske odnose sa Crnom Gorom na šta su posebno ponosni, ističe Kemp.

  kemp i milo

  Autor: PinkM

  Dodaje i da su se dvije zemlje sve više približavale godinama.

  Svejedno da li govorimo o tome da ovog ljeta očekujemo u Crnoj Gori oko 100 000 britanskih turista, ili o našoj saradnji koja obuhvata dva svjetska rata i koja podrazumjeva sada nas kao saveznike rame uz rame u NATO-u. Ili o podršci UK procesu pristupanja Crne Gore EU i svim reformama, kao i radu Britanskog savjeta za podršku učenju engelskog jezika u školama širom Crne Gore - rekla nam je ambasadorka Kemp.

  Mnogo toga se promijenilo od davne 1878, pa mnogi, kako kaže ambasadorka, ne bi prepoznali ni današnju Britaniju ni današnju Crnu Goru.

  milo i kemp

  Autor: PinkM

  Neke stvari međutim, one najvažnije su, ističe, ostale iste.

  Bivši britanski premijer Gledston Crnu Goru je nazvao čudom, putopisac Rebeka Vest opisala je kao magičnu zemlju, a Lord Bajron oduševeljen je bio darovima koje je priroda dala ovoj zemlji - podsjetila je ambasadorka u razgovoru za Pink M.

  Danas, dodaje Kemp, vidi uspješan bilateralni odnos sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje.

  Sledećeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin Samita Zapadnog Balkana koji će pokazati dalju podšku UK-a ne samo Crnoj Gori, već čitavom regionu - rekla je ona.