aktuelno
  VUKOVIĆ: Dvojac sa upalom političkog mozga
  Politika

  VUKOVIĆ: Dvojac sa upalom političkog mozga

  • icon
  • icon

  Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković nema nikakvu dilemu da iza odluke koalicije GP URA i Demokrata, da se ne vrate u parlament do ispunjavanja njihovih uslova, stoje dva razloga – strah od ostatka opozicije kojiih čeka u parlamentu da se razjasne oko nekih pitanja i pokušaj da se političkim dogovorima mimo institucija formira neka tehnička vlada u kojoj bi oni vodili glavnu riječ. I dok suočavanje sa opozicijom očigledno hoće da izbjegnu, namjeru ulaska u vlast mimo izbora i ne kriju, već se za ostvarivanje tog cilja koriste posjetom Briselu I susretom sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, saopštavajući domaćoj javnosti da je njihov plan „sveobuhvatnih reformi“ dobio podršku?!

  • icon
  • icon Autor: PinkM
  • icon
  • icon
  Prvo su hrupili na političku scenu sa nekim planom dramatičnog naziva kojeg niko do danas nije video cjelovitog, tako da je nejasno da li je to zaistane kakav document ili politikantska interpretacija stavova ovog dvojca. Meni taj plan ličina političko štivo Demokratskog fronta za prethodne parlamentarne izbore gdje su ponudili nevjerovatnih 707 mjera za oporavak Crne Gore po njihovom receptu. Tu su bila navodna rješenja svih pitanja, iz crnogorske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Znamo kako im je prošao program I kako su prošli oni na tim izborima. I ovoga puta je izgleda nešto slično. Negdje sam u medijima vidio da su onima kojima je taj plan objašnjavan, dostavili obrazloženje na 35 strana, dok sam plan sadrži deset prostoproširenih rečenica – da nude izbornu reformu, rješenje za Sudski savjet, za RTCG...Izgleda hoće ono što smo već imali prilike da vidimo, da završe ono što je lider SDP započeo, ali ovoga puta to neće proći. Nema pristajanja na ucjene“, kaže Vuković za Dnevne novine.

  Vuković ističe da se dvojac Aleksa Bečić i Dritan Abazović dodatno zakucao nepromišljenom i infantilnom izjavom da će da bojkotuju parlament dok se ne ispune njihovi uslovi.

  abazović

  Autor: Aktuelno.me

  Govore da se neće vratiti u Skupštinu. Ne radi se o povratku, oni nijesu ni ulazili. Bečić nije ni osjetio neposredno parlamentarni rad, neće da ide tamo đe mu je prvo radon mjesto. Dakle, dvojac je ostao na početnim pozicijama u situaciji kada je najveći broj njihovih opozicionih kolega shvatio i javno priznao poraz svoje ekstremne odluke da djeluju mimo institucija. Prvo se vratio DF, potom nezavisni poslanici koji su to postal iz razloga unutrašnjih potresa u svojim partijama, do povratka SDP-a, DEMOS-a, te novih nezavisnih poslanika... Dakle, sada je u parlamentu 70 od 81 poslanika. Njih čeka njihovih 11 stolica, a hoće li se vratiti ili ne, to ne sjekiram nnogo crnogorsku javnost koja je potpuno oguglala i postal rezistentna na njihove pokušaje manipulacije. Uostalom, što o njima misle, o njihovim planovima i rješenjima, rekli su na nedavnim izborima. Na izborima su dobili odgovor koliko ih građani smatraju ozbiljnim i odgovornim“, kaže Vuković.

  Komentarišući izjave lidera GP URA I Demokrata da DPS-u i njenom lideru Milu Đukanoviću ulazak u EU više nije prioritet, Vuković kaže da je to dokaz potpune upale političkog mozga ovog dvojca.

  Milo Đukanović

  Autor: PinkM

  U crnogorskom parlamentu se intenzivno usaglašava domaće zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, a njih nema da daju svoj doprinos. I sad su oni ti koji jedino mogu da nas uvedu u EU, kako kažu. Ali, ako pristanemo na njihove uslove i sve im prepustimo. Bravo momci, ali ima jedan problem - u savremenoj Evropi, u kojoj stanuju Evropski parlament, Evropska komisija, institucije, ne postoji mogućnost da se vlast dobija ni na koji drugi način osim voljom naroda na neposrednim izborima. Vi, gospodo iz koalicije za 21.vijek, kako sebe nazivate, ne samo da nijeste uspjeli da stvorite većinu na parlamentarnim izborima, nego nijeste uspjeli da stvorite većinu ni u lokalnim zajednicama. Izgleda da ste to zaboravili, tu posjeta Briselu ne pomaže“, kažeVuković.

  Lider URE zaboravlja politički pedigre Demokrata

  Vuković se osvrnuo i na izjave koje dolaze od lidera URE i Demokrata da su on i neke kolege iz DPS "potrošeni političari".

  Negdje sam vidio u medijima da lider GP URA zamijera DPS-u nekakav loš odnos krajem prošlog vijeka prema nacionalnoj manjini kojoj pripada. Kaže da su mu o tome pričali. Ja sam mu, kao "potrošeni političar", pričao da sam išao da odvezujemAlbance, starce koji su bili vezani za stable ispred svojih kuća, pred očima svojih najbližih, od vojne udarne pesnice te politike koju su jedno vrijeme upražnjavali njegovi sadašnji koalicioni partneri.Demokrate su bivši članovi SNP, a ta partija je promovisala Sedmi bataljon, boreći se koncepcijski protiv početaka borbe za nezavisnu CrnuGoru, čiji je politički temelj moja partija.. Da bi nas, spriječili u tome, oni su željeli da eliminišu svaku pomisao građana Crne Gore, dakle i izmanjinskih zajednica, da u tome participiraju", naglašava Vuković.

  Vuković podsjeća da je tih ratnih godina s kraja prošlog vijeka bio u Petnjici sa kolegama iz "tada korektne SDP", da bi ubijedio nekoliko stotina Bošnjaka iz tog kraja da ne bježe iz svojih domova.

  Htjeli su da bježe plašeći se tadašnje vojske, posebno paravojnih formacija iza kojih je politički stojao I SNP. Tada sam im rekao: "Ako vi odete, mi koji ostanemo ne možemo braniti Crnu Goru. Ako ostanemo svi zajedno, nekome će biti teže nekome lakše, ali ćemo izdržati. I izdržali smo. Ti momci koji imaju takve političke pedigree kakve imaju Demokrate sada nam se predstavljaju kao jedini koji nas mogu uvesti u EU. Što je mnogo - mnogo je", kaže Vuković.

  Podrška povratku, ne "planu"

  Dvojac Bečić - Abazović pokušava da uvjeri javnost kako su im predstavnici Evropske komisije dali podršku za sprovođenje njihovog plana. To je manipulacija. Oni su podržali njihovu namjeru da se vrate u parlament i ponudili nekakve uslove za povratak. Nakon njihove najave, evopski komesar ih je pohvalio, pa pozvao da dođu i da se sastanu i predoče plan o kom pričaju, Mene lično jeste iznenadila brzina kom su reagovali iz Brisela, ali ne i podrška. Opoziciji sa međunarodnih adresa odavno stiže poruka da se vrate u Skupštinu, kao što im stiže i od DPS-a", naglašava Vuković.

  DF i SDP čekaju dvojac da se razjasne

  Vuković ističe da je Bečiću i Abazoviću vrlo nepovoljna pozicija i od strane opozicije.

  Oni su se prvo posvađali sa DF oko političkog nasljeđa, pa im je onda bilo tijesno i sa SDP-om, jer je ta partija bila dugo u vlasti sa DPS. Sada ih čekaju i poslanici Fronta i SDP-a da se pojave i razjasne oko opozicione izdaje. Nijesmo im mi reklida su im"zabili nož u leđa", nego je to rekao DF kada su u sred kampanje za predsjedničke izbore počeli kampanju za lokalne. Nijesmo mi rekli lideru SDP da je kompromitovan savezom sa vlašću, već oni, a dobili su odgovor od SDP-a da im i oni pamte njihove "rane radove", i da ih čekaju na dijalog".